Ce se întâmplă dacă ești raportat negativ la Biroul de Credit?

Atunci când nu îți îndeplinești obligațiile de plată către o instituție financiar bancară ajungi automat pe lista Biroului de Credit. Cu toate că mulți merg la risc și nu iau în calcul efectele unei astfel de situații, în realitate neplata ratelor atrage după sine imposibilitatea de a mai obține un nou împrumut rapid ori într-o anumită perioadă de timp. Și cum mai devreme sau mai târziu cu toții avem nevoie să accesăm un credit, istoricul negativ nu va fi tolerat prea bine de nici o instituție financiară.

Ce este Biroul de Credit?

Înființat la inițiativa sectorului bancar românesc, Biroul de Credit reprezintă o instituție ce administrează o bază de date referitoare la solicitanții de credit, împrumuturi, codebitori, garanți și modalitatea de plată a creditelor. Mai exact, este vorba de o societate pe acțiuni deținută de 20 de bănci, care sprijină participanții la acest sistem prin furnizarea de informații reale cu privire la persoanele fizice care au contractat împrumuturi de la bănci sau alte societăți financiare, au achiziționat un bun în sistem de leasing ori au fost asigurate împotriva riscului de neplată de o societate de asigurări.

Biroul de Credit identifică și cuantifică riscul de credit, evaluează capacitatea de rambursare, determină gradul de îndatorare sau oferă consultanță financiar-bancară pentru desfășurarea unei activități de creditare responsabile, în condițiile protejării, facilitării accesului la împrumuturi și prevenirii îndatorării excesive a persoanelor vizate. Instituțiile bancare sunt obligate ca, înaintea încheierii unui contract de credit, să evalueze capacitatea solicitanților de a-și plăti ratele la timp, să determine cât de mult se pot îndatora aceștia și să identifice, în timp util, riscul de neplată al împrumutului. Informațiile înregistrate în baza de date a Biroului de Credit sunt prelucrate sub forma Raportului de Credit și calcularea scorului FICO.

Obiectul de activitate al Biroului de Credit se referă la acțiunile financiare ale persoanelor fizice, în timp ce pentru a avea acces la istoricul negativ al persoanelor juridice poți accesa https://termene.ro/produs-redbill, biroul facturilor neîncasate.

Ce este scorul FICO?

Scoringul reprezintă un o notă pe care Biroul de Credit o acordă persoanelor fizice care solicită un credit, cu ajutorul căreia se poate estima gradul de risc al acestora referitor la neplata unui eventual împrumut. În prezent, se folosește modelul statistic internațional FICO Score în baza căruia i se acordă fiecărui client un punctaj cuprins între 300 (foarte slab) și 850 (excelent). Acest scor se calculează în funcție de informațiile deja existente despre istoricul de plată, creditele în derulare, durata istoricului, împrumuturi noi sau tipul creditului și cu cât este mai mic cu atât scad și șansele de a obține banii doriți.

Cum ești raportat la Biroul de Credit?

Întârzierile obligațiilor de plată care depășesc 30 de zile calendaristice sunt raportate automat de către bănci la Biroul de Credit. Totodată, suma minimă restantă trebuie să fie de 10 lei sau echivalent, indiferent de valută. Creditorii sunt obligați să anunțe persoana rău-platnică cu 15 zile înainte de a o raporta către birou, telefonic sau în scris, despre întârzierile înregistrate în achitarea ratelor și faptul că datele tale vor fi transmise mai departe. În cazul clienților frauduloși sau cu inadvertențe, datele lor vor fi înscrise în Biroul de Credit doar după ce instanța de judecată a luat o decizie definitivă și irevocabilă că se fac vinovați de o anumită fraudă.

Pe lângă informațiile negative, la Biroul de Credit sunt transmise și detalii pozitive despre întreaga relație cu banca a unei persoane fizice și întreaga datorie, dacă aceasta există, și se menționează informații despre cum a fost respectat contractul. În momentul în care îți dorești să accesezi un nou împrumut, instituția financiară interoghează Biroul de Credit pentru a afla care este comportamentul tău de plată anterior sau dacă ești înregistrat ca rău platnic.

Ce se întâmplă dacă ești înscris negativ la Biroul de Credit?

În cazul în care ai un istoric negativ, orice instituție financiară poate considera acest lucru factor de risc și îți va refuza solicitarea de a obține un împrumut. Practic, nu există bănci care să nu țină cont de această bază de date, așa că este dificil să mai iei un credit dacă ai restanțe. Mai mult, în cazul în care ți-ai plătit toate dările, dar ai întârziat lunar cu câteva zile la achitarea ratelor, se poate considera că ai un comportament repetitiv și s-ar putea să ai probleme în accesarea unui alt credit.

Istoricul negativ reprezintă unul dintre impedimentele principale cu care se întâlnesc persoanele fizice atunci când vor un împrumut bancar. Informațiile se păstrează în Biroul de Credit 4 ani de la ultima notificare, așa că decizia de creditare aparține în exclusivitate fiecărei instituții în parte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata