Milionarii se răzbună pe Liechtenstein

Principiul “prezervarii valorii” se afla printre prioritatile de prim rang ale casei princiare de Liechtenstein, iar printul Philipp von und zu Liechtenstein garanteaza bogatilor din intreaga lume, ca presedinte al consiliului fondator al bancii princiare LGT, cele mai bune servicii.

Cu toate acestea, posesorii de capital din toate tarile se simt tradati de institutia bancara din principat iar banca este amenintata de scandal, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau.
Evazionistii fiscali cu dare de mâna vor sa recupereze din Liechtenstein mai multe milioane de euro iar tribunalul de la Vaduz (capitala principatului) va fi inundat in curând de un val de plângeri depuse de evazionisti din Germania, care solicita sume mari de despagubire de la subsidiara bancii, banca fiduciara LGT-Treuhand.

Acuzatia invocata este aceea ca institutia bancara ar fi trebuit sa-i avertizeze pe clienti ca datele lor bancare au fost furate in 2002 de angajatul bancii Heinrich Kieber, ceea ce insa nu s-a intâmplat. Kieber a vândut datele bancare a 770 de clienti ai LGT serviciului de informatii german BND, declansând astfel in Germania mai multe proceduri judiciare contra persoanelor care s-au facut vinovate de evaziune fiscala.

Cei penalizati de justitie fac acum responsabila banca LGT-Treuhand. Desi LGT si-a vândut intre timp subsidiara, reclamantii considera ca banca din principat este in continuare responsabila. Primul pas l-a facut miercuri un intreprinzator din Bad Homburg (landul Hessen – vestul Germaniei), condamnat pentru evaziune fiscala la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare conditionata si la o amenda de 7,5 milioane euro. Acesta a mai fost obligat la plata ulterioara a 11,9 milioane de euro impozite.

Acum el solicita despagubiri in valoare de 13 milioane de euro, afirmând ca, daca banca i-ar fi comunicat din vreme ca datele sale bancare erau in circulatie, s-ar fi putut autodenunta si ar fi putut astfel ramâne nepedepsit in Germania.
Reclamantul doreste de asemenea o ancheta legat de modelele de fundatii prin care LGT-Bank a incercat sa le vânda clientilor din Germania “modele de economisire a impozitelor asa zis legale”, declara avocatul acestuia, Bernhard Gimple. Faptul ca in Germania se desfasoara o ancheta la adresa multor angajati LGT, sub acuzatia de evaziune fiscala, nu este o intâmplare, spunea el.

Avocatul Juergen Wagner din Konstanz (sudul Germaniei) afirma la rândul sau ca vor mai fi inaintate si alte plângeri, banca cauzând daune pentru care este legitim sa se ceara despagubire. Niciunul din clientii ale caror date au parasit banca nu a putut sa se apere de pedeapsa prin autodenuntare. Pentru aceasta “dauna diferentiala” banca trebuie sa plateasca, este de parere si colegul de meserie, Helmut Schwaerzler din Liechtenstein.

Potrivit acestuia, clientii trebuiau informati, dat fiind ca era vorba de date foarte sensibile, precum produse speciale ale bancii ca de exemplu asa numitele Fonduri Negre, care nu erau inregistrate in Germania si nu aveau niciun reprezentant fiscal. Banca i-a trimis pe clienti “la cutit” prin faptul ca a trecut sub tacere pierderea datelor, adauga el. LGT nu se arata deocamdata impresionata.

S-a plecat de la ideea ca faptasul nu mai are copii iar o informare a clientilor nu a fost considerata necesara, arata Christof Buri, purtator de cuvânt al LTG-Group. Cei de la banca nu cred de asemenea intr-un succes al reclamantilor. Avocatul Schwaerzler opina ca, dupa primele plângeri incununate de succes, “fiecare isi va recupera banii”. La cei circa 700 de pagubiti, valoarea potentialelor cereri de recuperare a banilor este apreciata la trei cifre, in domeniul milioanelor, o suma princiara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata