Ce trebuie să știi despre renovarea unei case

Dacă ai cumpărat o casă mai veche sau dacă locuința actuală dă „semne de bătrânețe”, trebuie să te gândești serios la o renovare din temelii. Chiar dacă nu-ți face plăcere, momentul nu trebuie amânat, pentru că pot să apară noi probleme, iar suma totală pe care va trebui să o investești va fi tot mai mare. Acesta ar fi primul sfat pe care ți-l putem oferi, iar dacă ți-am atras atenția, poți afla în cele ce urmează care sunt pașii de urmat pentru o renovare ca la carte.

 

Fă o evaluare amănunțită a stării locuinței

Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să știi mai întâi ce ai de făcut, așa că primul pas în renovarea casei este evaluarea stării în care se află. Pare simplu, dar este o treabă de specialist, pentru că trebuie să se țină cont de o serie de aspecte pe care tu le-ai putea trece cu vederea. Totodată, specialistul îți va face și un calcul estimativ al costurilor necesare, pe baza problemelor pe care le va constata.

În această etapă este foarte indicat să faci și un audit energetic al locuinței, pentru care trebuie să apelezi tot la un specialist. Auditorul energetic face expertiza termică și energetică a casei, evaluând gradul de deteriorare a elementelor ce intră în calculul energetic, vechimea instalațiilor și multe altele. Totodată, cu ocazia expertizei, acesta identifică și soluții pentru eficientizarea energetică a locuinței.

Pregătirea locuinței

În această etapă se eliberează camerele, pentru a putea fi realizate mai ușor lucrările care se impun. Se scoate mobila din fiecare cameră, iar în lipsa unui spațiu de depozitare o poți lăsa într-una din încăperi pe care o vei renova la final. Totodată, renovarea este momentul ideal să scapi de lucrurile care nu-ți mai sunt de folos, așa că trebuie să faci și o selecție riguroasă a obiectelor care rămân și a celor care ajung la gunoi.

Lucrările structurale

Dacă au fost identificate probleme la structura de rezistență a clădirii, acestea trebuie abordate cu prioritate, iar când ai certitudinea că locuința nu mai este în pericol de a se prăbuși, poți trece și la lucrările de interior. În cazul în care intenționezi să schimbi câte ceva și să faci recompartimentări, acesta este momentul potrivit.

 

Pereții și pardoselile

În această etapă trebuie să te ocupi de crăpăturile din pereți, de zonele cu tencuială căzută și alte defecte. Dacă este cazul, poți reface toată tencuiala, iar in situațiile mai puțin grave poți repara defectele din pereți cu ipsos sau plăci de rigips.

De regulă se repară mai întâi pereții, apoi se trece la pardoseli, pentru a evita pătarea acestora. Și în acest caz, lucrările depind de gradul de deteriorare a pardoselilor, iar dacă acesta este foarte avansat va trebui să torni din nou șapele. După tencuială și turnarea șapelor, locuința trebuie lăsată să se usuce, iar cu cât este mai bine aerisită, cu atât acest proces va dura mai puțin.

Tâmplăria și instalațiile

Aceasta este etapa în care poți schimba ferestrele vechi cu unele noi, de termopan, și poți înlocui ușile cu unele noi. Înainte de a trece la aceste operațiuni, mai asigură-te o dată că pereții sunt perfect uscați, pentru a nu fi nevoit să iei munca de la capăt.

Odată montată tâmplăria, poți trece la instalații. Dacă este cazul, schimbă robinetele, prizele, întrerupătoarele, corpurile de iluminat și fă reparațiile care se mai impun la instalația electrică și sanitară. Dacă ai probleme și cu rețeaua de gaz, nu te sfătuim să te ocupi singur, ci să apelezi la specialiști.

Gresia și faianța

E timpul acum să te ocupi de baie și bucătărie, cărora să le schimbi aspectul învechit. Pentru asta, ai nevoie de gresie și faianță nouă pe pereți și pe pardoseli, iar montarea plăcilor ceramice este iarăși o treabă de meseriaș.

La final, mai trebuie doar să faci o curățenie generală, să muți mobila înapoi în camere, să pui covoarele și carpetele și restul obiectelor decorative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata