Cheltuielile dintr-o gospodărie și minimizarea acestora

Chiar dacă nu ducem lipsă de mijloace financiare și nu simțim neapărat nevoia să economisim întotdeauna, scăderea cheltuielilor dintr-o gospodărie este benefică, atât pentru bugetul nostru, cât și pentru mediul înconjurător. Impactul generării de energie electrică asupra mediului, spre exemplu, nu este de ignorat. În contextul actual, în care mediul înconjurător este deja destul de „agasat” de activitatea umană, este important să luăm în considerare inclusiv contribuția proprie la bunăstarea planetei. Iată câteva metode prin care poți scădea și sumele de pe facturile tale la utilități, și amprenta pe care o lași asupra planetei:

  1. Stinge becurile!

Uneori te grăbești, știm. Cu toții ne aflăm, din când în când, sau poate chiar mai des, într-o criză de timp. Stingerea becurilor în urma ta nu este totuși o activitate care te costă foarte mult timp. Dacă ești obișnuit să parcurgi camerele casei tale în grabă și să lași haos în urmă, e posibil să-ți vină greu să te obișnuiești să faci chiar și acest minuscul gest de a apăsa un întrerupător. Însă dacă îți vei impune de câteva ori să faci asta, îți va intra în reflex. Astfel, atunci când nu te afli într-o cameră, becul va fi mereu stins acolo.

De asemenea, în anotimpurile în care lumina naturală este mai ușor disponibilă, este bine să profităm de ea, inclusiv pentru o mai bună stare de spirit. Pe timp de zi lasă becul stins și trage draperiile, ai lumină gratuit!

  1. Atenție la centrala termică

Pe timp de iarnă, centrala termică pe gaz este cap de listă în cadrul consumatorilor din casă. Aceasta nu consumă doar gaz, ci și electricitate. În cazul în care îți încălzești locuința cu o centrală termică, este cazul să analizezi dacă o folosești sau nu corect. Cel mai util accesoriu pentru o centrală de apartament este termostatul de ambient. Atâta timp cât ai setat pe acest dispozitiv temperatura pe care dorești să o simți în încăperile casei tale, centrala va funcționa și va consuma doar atât cât este necesar și nu va porni în neștire. De asemenea, este important și ce contract ai cu furnizorul de gaze naturale. Asigură-te că plătești corect ceea ce consumi și există transparență în comunicarea cu firma.

  1. Analizează bine furnizorii de utilități

Este foarte bine să știi de la început dacă ceea ce semnezi în materie de contracte de utilități este corect și transparent. Privind însă către multe dintre serviciile cele mai felxibile, vom găsi că este destul de ușor să migrezi de la un furnizor la altul, dacă vei constata mai târziu că prețurile nu sunt corecte sau există prea multe taxe ascunse. Telefonia mobilă, telefonia fixă, televiziunea prin cablu, internetul prin cablu sau wireless, toate aceste servicii merită analizate și filtrate în funcție de beneficiile fiecărui furnizor de pe piață, mai ales că, în prezent, există destul de multe oferte la toate aceste servicii, și toate încearcă în mod constant să atragă clienți prin varii avantaje.

Deși principalul scop al acestui ghid este să te ajute să micșorezi sumele de pe facturile tale lunare, ține minte că, având un comportament responsabil atunci când utilizezi resursele naturii, ajuți și planeta!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata