Crearea unei afaceri online: 6 aspecte de care să ții cont

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare când pornești o afacere. Unele de care te lovești pe parcurs și altele pe care le poți rezolva încă de la început. Chiar și în online, unde totul pare mai simplu, e bine să nu te arunci cu capul înainte atunci când te decizi să începi un business. Până la urmă, fie că e vorba de bani, timp sau energie, e o investiție pe care trebuie s-o faci și pe care va fi foarte greu să o recuperezi dacă lucrurile nu merg chiar cum trebuie. Însă, dacă ții cont de aspectele enumerate mai jos, drumul s-ar putea să-ți fie mai ușor și de succes.

În primul rând, înainte de a te apuca de orice, ar trebui să faci un studiu de piață ca să te convingi că produsele pe care intenționezi să le vinzi au căutare. Sau, dacă te lansezi în blogging/vlogging, de exemplu, vezi ce și cum face concurența, ca să vii apoi cu o abordare diferită și mai atrăgătoare pentru public. Nu porni la drum fără un minim research despre domeniul în care urmează să te implici. Ar fi bine să știi la ce să te aștepți chiar și din punct de vedere legal sau fiscal.

Încearcă să schițezi un plan de business pentru a-ți face o idee încă de la început despre cum va „decurge” afacerea ta. Ce investiție e necesară, ce etape ai de parcurs, cum faci să crești afacerea în timp, ce obstacole ar putea apărea și cum le poți depăși. Sau dacă te poți descurca singur sau ai nevoie de angajați.

Ca în orice afacere, și în cazul celor online e nevoie de un capital cu care să pornești. În funcție de posibilități, fă economii din timp, împrumută niște bani sau caută investitori care să creadă în planul tău de afaceri. Ia în calcul să pui deoparte un buget pentru cheltuieli neprevăzute. Nu te îndatora peste măsură pentru că există și varianta în care poate business-ul o să se dezvolte mai greu sau nu o să meargă deloc. Nu te baza pe bănci, pentru că, cel puțin la noi, nu sunt foarte prietenoase cu start-up-urile.

Ai putea să încerci să-ți găsești niște parteneri de încredere cu care să demarezi afacerea. Ori pentru a împărți costurile, ori pentru a te folosi de expertiza lor în diferite domenii. Le poți cere ajutorul, de exemplu, pe partea juridică sau de marketing. Sau poți ruga un prieten să-ți țină, măcar la început, contabilitatea. Sunt rare cazurile în care un antreprenor știe de la început toate aceste lucruri și le poate face singur. Nici nu e indicat să te ocupi tu, ca manager, de toate. Pentru asta există specialiștii.

După ce ai pus la punct toate aceste aspecte, o să ai nevoie de un web site pe care să-ți desfășori activitatea. Și aici sunt niște costuri pe care trebuie să le iei în calcul: domeniu, design, implementare, găzduire domeniu, mentenanță. În funcție de complexitatea proiectului și de bugetul alocat pentru acest pas, poți să-ți faci singur site-ul sau poți apela la firme specializate în așa ceva. A doua variantă este evident mai scumpă, dar te scapă de foarte multă bataie de cap.

Utilizează tehnologia cât poți de mult pentru a-ți ușura munca. Fă-ți conturi pe toate platformele de socializare relevante pentru afacerea ta și, eventual, angajează pe cineva să îți consolideze prezența în social media. Implementează un serviciu de email hosting pentru a comunica mai ușor cu partenerii, furnizorii sau clienții. Instalează pe laptop sau pe telefonul mobil aplicații software care să te ajute să ții evidența task-urilor, comenzilor, întâlnirilor, lucrurilor pe care le ai de făcut în general în fiecare zi de muncă. Toate acestea te pot ajuta să economisești timp prețios.

Evident, succesul nu va veni peste noapte, ci în timp, poate chiar în ani de zile. Drept care va trebui să dai dovadă de multă răbdare și de perseverență. Și chiar dacă nu-ți place să auzi asta, ia în calcul și varianta unui eșec și pune bine, undeva, un plan de rezervă. Dacă îți planifici corect afacerea și te gândești la toate aspectele din timp, șansele de succes vor fi mult mai mari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata