Cui îi e frică de investiții?

Probabil că pentru mulți dintre noi cuvântul “investitor” sună pretențios și pare să desemneze o persoană cu solide cunoștințe financiar bancare, dispusă să riște pentru un posibil viitor câștig. Sigur, filmele de peste ocean au poziționat “investitorul” în zona Wall Street-ului, a jocurilor misterioase de culise, și atunci “scenariile” proprii ne îndepărtează mult de realitate.

Întâi de toate, ar trebui să definim ce este de fapt o investiție: alocarea de numerar sau capital în prezent, cu scopul de a obține în viitor un câștig, indiferent dacă este vorba de un venit constant în timp sau de un câștig de capital obținut la momentul revânzării.

Practic, un investitor este o persoană care își orientează economiile către achiziționarea unui bun (imobiliar, obiecte de artă, aur etc) sau care participă cu anumite sume într-un fond de investiții sau portofoliu privat, cu scopul de a obține câștiguri viitoare, în mod pasiv.

În ce poți să investești?

În ceea ce privește investițiile imobiliare, fiecare își face propria strategie în funcție de suma pe care o are la dispoziție și de așteptările financiare pe care le are în timp de la această achiziție.

Sursa: Freepik.com

Vorbind despre operele de artă, în cazul în care nu sunteți un fin cunoscător, atunci ar fi indicat să apelați la consilierea unui expert care vă poate îndruma în identificare unor oportunități de investiții și poate estima corect atât valoarea curentă pe piață, cât și evoluția acesteia. Așadar, trebuie să selectați cu atenție ofertele și indicatorii pieței pentru a deveni investitor și nu colecționar. Dezavantajul investițiilor în opere de artă  îl reprezintă faptul că nu beneficiază de lichiditate și nu vă oferă libertate de mișcare în cazul apariției unor oportunități sau în cazul nefericit în care aveți nevoie de acces la sumele investite, iar prețul pieței nu este favorabil vânzării. 

În ceea ce privește aurul, această investiție poate fi discutată mai ales ca o stocare a economiilor, cu un preț ce este stabilit de piață în funcție de cerere și ofertă. Există percepția potrivit căreia aurul nu se devalorizează niciodată, dar istoria evoluției prețului acestuia nu susține această afirmație, înregistrând în evoluția sa – pe intervale mici sau medii de timp – variații semnificative. 

Sursa: Freepik.com

O altă opțiune de investiții o reprezintă fondurile mutuale – entități, de regulă fără personalitate juridică, care atrag la comun bani de la mai mulți  investitori pentru a fi investiți ulterior în instrumente financiare, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia. Drept urmare, rezultatele investițiilor sunt împărțite proporțional, în funcție de deținerile fiecărui investitor. 

Aceste fonduri sunt lansate și administrate de o societate specializată (SAI – Societate de Administrare a Investițiilor). 

Ce trebuie să faci înainte să investești într-un fond mutual?

Pentru a deveni un investitor stabil, care urmărește evoluția economiilor sale pe termen mediu sau lung și care nu țintește câștiguri speculative, trebuie să îndeplinești câteva cerințe care să te ajute în orientarea economiilor tale:

  1.   Familiarizează-te cu domeniul investițiilor. În cazul în care informațiile găsite nu ți se par foarte clare, adresează-te unui administrator de fonduri, care poate veni cu explicații pertinente.
  2.   Stabilește suma pe care poți să o investești. Recomandarea specialiștilor este ca investițiile în fonduri (subscrierile) să se facă în mod constant, pentru a acoperi eventualele fluctuații negative ale evoluției fondului.
  3.   Creionează-ți profilul de risc și vezi în ce măsură îl poți tolera, pentru a-ți orienta economiile către fonduri cu risc mai scăzut sau mai ridicat. Conform datelor statistice, pe perioade lungi de timp, fondurile cu expunere mai mare la risc pot obține randamente superioare fondurilor cu grad de risc scăzut.
  4. Înainte de a face prima investiție, citește documentele fondului (Prospectul fondului și Informațiile cheie destinate investitorilor), documente ce pot fi consultate atât pe pagina de website a administratorului fondului, cât și la sediul acestuia.
  5. Când selecționezi fondul (sau fondurile)  în care dorești să investești, trebuie să știi că performanțele anterioare ale acestuia nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.  

“Investiția într-un fond mutual poate fi  la îndemâna oricui (pentru că se poate face și cu sume mici, chiar și cu 50 lei), însă nu o poate face oricine. Direcționarea economiilor în această zonă presupune o informare prealabilă, care înseamnă de multe ori un efort pe care unii oameni nu sunt dispuși să îl facă până la capăt și atunci își depozitează economiile în bănci, pentru că e mai comod așa. Comod poate fi, dar profitabil nu. De regulă, dobânzile acordate de bănci nu pot acoperi  inflația și astfel sumele economisite sunt erodate. Din experiența noastră, evoluțiile randamentelor fondurilor cu cel mai mic grad de risc sunt de cele mai multe ori superioare dobânzilor bancare, fapt ce ar trebui să stimuleze apetitul pentru investiții”, declară Horia Gustă, Director General Certinvest.

Așadar, identifică investițiile optime pentru economiile tale, în funcție de obiectivele personale, de gradul de risc pe care ești dispus să îl suporți pe o perioadă mai mare de timp, de lichiditatea pe care o estimezi (pentru situațiile neprevăzute sau pentru alte oportunități apărute pe piață), de suma pe care ești dispus să o investești regulat și asigură-te că deții un portofoliu diversificat. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata