Cum aranjezi masa când ai oaspeți

Evenimentele selecte pe care dorești să le organizezi la tine acasă îți oferă adesea probleme atunci când începi pregătirile. Una dintre situațiile cu care te confrunți este aranjarea mesei pentru oaspeți.

Consultă ghidul următor cu reguli pentru amenajarea mesei pentru a putea să te pregătești corect și să te bucuri de o atmosferă caldă și primitoare atât tu cât și invitații tăi.

Aranjamentul unei mese în stil formal

Poziționarea musafirilor la masă

Invitații tăi vor dori să se simtă confortabil și să aibă spațiul necesar de intimitate și de mișcare. Pe cât posibil, oferă un spațiu gol de cel puțin 50 cm pentru ca aceștia să nu se încurce atunci când mănâncă sau cât vor să întindă mâna după paharul de băutură. 

Dacă vrei să le oferi musafirilor un reper care le va oferi sentimentul de distanțare, poți utiliza suporturi pentru farfurii. Acestea creează și un ambient elegant al mesei.

Tacâmurile

Serile festive alături de oaspeți au adesea mai multe feluri de mâncare, astfel încât ele tacâmurile vor trebui să fie poziționate corect și ușor de găsit atunci când este nevoie.

  • În partea stângă a farfuriei pot fi așezate maxim trei furculițe, pentru pește, friptură și salată; cea din urmă fiind poziționată în interiorul șirului.
  • În partea dreaptă a farfuriei pot fi poziționate lingura pentru supă și cuțitele pentru pește și friptură.
  • Deasupra farfuriei se vor poziționa furculițele sau lingurițele pentru fructe și desert.
  • Farfuriile pot fi, în funcție de meniurile servite: farfurie plată, pentru felul principal și bolul pentru supă.
  • Paharelele trebuie așezate în dreapta sus, deasupra cuțitelor. Se vor așeza pahare în funcție de băuturile servite: apă, șampanie, vin, cocktail, bere, sucuri.
  • Șervețelul nu trebuie să lipsească din decorul tacâmurilor; el va fi poziționat în extremitatea stângă a farfuriei.

Decorațiunile

În primul rând elementele precum fața de masă, șervețelele și traversele de masă, dacă există, trebuie să denote eleganță și curățenie.

Fața de masă nu trebuie să fie prea scurtă, însă nici să nu atârne pe podea. Distanța de mijloc între masă și podea este o dimensiune potrivită pentru fața de masă. Poți opta, pentru un plus de eleganță, la fețele sau traversele de masă albe sau gri deschis din bumbac.

Poți folosi aranjamente florale, lumânări parfumate dichisite sau un aranjament de flori și fructe uscate.

Scaunele

Oferă-le invitaților o ședere plăcută și confortabilă la masă. Dacă ai scaune din lemn masiv, asigură-te că există pernuțe sau învelitoare speciale pentru a fi comode. Încearcă să optezi pentru scaune cu spătar și cotiere deoarece musafirii se vor simți, pe de-o parte, confortabil, iar pe de altă parte vor simți intimitatea de care au nevoie.

Aranjamentul unei fese în stil informal

Stilul informal al amenajării mesei este în special pentru prietenii cu care te înțelegi cel mai bine și ai o istorie cu ei. Totuși, acestui stil nu îi lipsesc elementele menționate anterior, însă ele pot fi schimbate și aranjate într-un stil personalizat grupului tău.

În primul rând, poți începe ambientul mesei printr-o compilație de piese plăcute ție și invitaților.

Regulile pentru poziționarea tacâmurilor, farfuriilor și a paharelor vor rămâne aceleași, însă poți opta pentru o față de masă colorată și personalizată cât și pentru șervețele drăguțe care să încânte ochii musafirilor.

Asigură-te că le oferi musafirilor o masă festivă de neuitat. Folosește tacâmurile și farfuriile din același set și la fel pentru toată lumea. Optează pentru obiecte și decorațiuni din lemn, porțelan, ceramică sau sticlă în defavoarea plasticului. Simte-te confortabil și bucură-te de o seară plăcută alături de oaspeții tăi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata