Cum influențează clasa Bonus Malus prețul unei asigurari auto?

Ai împlinit vârsta legală pentru a putea șofa și ești proaspăt conducător auto sau ai anumite întrebări ce țin de acest domeniu? Suntem aici să te ajutăm cu informațiile de care ai nevoie. Pentru a putea conduce un vehicul auto trebuie să ai obligatoriu anumite documente pentru a te bucura legal de experiența șofatului. Îți prezentăm în continuare cum se calculează prețul unei asigurari auto folosind un calculator RCA dar și informații suplimentare precum asigurarea CASCO pret.

Ce este asigurarea auto?

Toți cei ce își doresc să conducă autovehicule sunt obligați prin lege să întocmească polița unei asigurari auto. RCA, adică Asigurarea de Răspundere Civilă Auto, este o asigurare auto obligatorie pentru toți posesorii de autovehicule. Scopul ei este de a despăgubi persoanele prejudiciate în urma unui accident provocat de autoturismul pentru care s-a emis polița de asigurare. Asigurarea auto RCA acoperă daunele provocate de cel care este vinovat de producerea accidentului. Astfel, șoferul vinovat va trebui să plătească doar reparațiile propriului autoturism, restul fiind despăgubite în baza asigurării.

Dacă nu ai asigurare auto RCA, riști să rămâi fără dreptul de a folosi autovehiculul. În cazul în care vei fi oprit în trafic de către organele de poliție și nu vei avea asigurare auto valabilă, te vei alege cu o amendă consistentă și în plus suspendarea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare. Sancțiunile se aplică indiferent de situație, chiar dacă nu mai este valabilă pentru că ai uitat să o reînnoiești.

Asigurarea auto RCA este obligatorie pentru toate tipurile de autovehicule pe care le deții, fie că le folosești sau nu. Singurele excepții pentru care nu ai nevoie de asigurare auto, sunt autovehiculele radiate, scoase definitiv din circulație.

Deși mulți șoferi sunt nemulțumiți că sunt obligați să plătească prețul unei asigurari auto, ea se dovedește a fi foarte utilă în cazul unui nefericit incident în trafic.

Cum se calculează prețul unei asigurari auto?

Există mai mulți factori care sunt luați în considerare atunci când se calculează prețul final al unei asigurari auto. Prețul asigurării RCA este variabil în funcție de: perioada dorită, informații tehnice despre autovehicul (tip, marcă, capacitate cilindrică, etc) și informații legate de șofer (vârstă, istoric accidente) luând în considerare sistemul Bonus-Malus.

Conform datelor statistice, lipsa experienței a șoferilor mai tineri duce la o frecvență mai mare a accidentelor rutiere. Astfel prețul asigurărilor auto este mai ridicat pentru cei cu vârsta până în 30 de ani. Un șofer începător cu o mașină puternică a cărei capacitate cilindrică depășește 2500 cmc, va plăti cel mai mult pentru asigurarea auto.

Cum te ajută un calculator RCA?

Pentru că prețul final al unei asigurari auto este stabilit în funcție de mai multe variabile, te poți folosi de un calculator RCA care va face treaba în locul tău și va calcula pentru tine. Un calculator RCA te ajută să compari și să descoperi cele mai mici prețuri dar și cele mai avantajoase oferte. Trebuie doar să completezi un formular online cu datele personale și cu datele autovehicului, iar calculatorul RCA îți va returna prețurile aferente pentru asigurarea autovehiculului, conform datelor introduse.

Majoritatea calculatoarelor de preț RCA îți solicită următoarele date: persoană fizică/juridică, tip vehicul și capacitatea cilindrică a motorului. În baza acestor informații minime, vei putea obține rapid și ușor un preț estimativ. Pentru un preț cât mai personalizat și real, trebuie să completezi date specifice despre vehicul și șofer precum: marcă, model, număr de înmatriculare și data de obținere a poliței RCA pentru autovehicul; CNP, data obținerii permisului auto, adresă, funcție sau mediul din care provine; perioada de timp pentru care dorești să deții o asigurare valabilă.

Ce reprezintă clasa Bonus-Malus?

Sistemul Bonus-Malus este un criteriu important ce contribuie la stabilirea prețului final al unei asigurari auto. Acest sistem este format din clase de Bonus care reprezintă reduceri de preț și clase de Malus care reprezintă penalizări, în funcție de istoricul accidentelor.

Vei găsi sistemul Bonus-Malus pe polița RCA în partea de jos, în stângă, cu initialele B/M. Când vehiculul este recent înmatriculat și nu apari înscris ca șofer în sistem cu alt autovehicul, nu beneficiezi de reduceri de preț iar pe polița de asigurare va fi scris B0. Cu timpul, după fiecare  reînnoire a RCA-ului, vei urca pe clasa de bonusuri și vei beneficia de reduceri din ce în ce mai mari, maximul fiind de 50%. Un șofer trece la o nouă clasa Bonus după fiecare an în care își reînnoiește asigurarea auto. Dacă în prezent ai clasa B2 și îți faci asigurare RCA pe 1 an, vei trece la clasa B3. Clasa Malus de penalizări, ia în calcul și gradul de severitate al accidentului, dacă au fost sau nu urmări grave precum vătămarea sau decesul unor persoane.

Acest sistem a fost conceput cu scopul de a reduce numărul accidentelor. Fiind implicate costuri mai mici sau mai mari pentru asigurarea auto în funcție de istoricul accidentelor, clasa Bonus-Malus îi încurajează pe conducătorii auto să fie mai prudenți la volan. Astfel șoferii care nu sunt atenți și provoacă accidente vor plăti mai mult, iar cei care sunt prudenți, vor plăti mai puțin.

Sistemul Bonus-Malus se aplică atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice începând cu anul 2012. Clasele Bonus-Malus se atribuie automat în momentul asigurării, calculându-se istoricul accidentelor. Pentru persoanele fizice, istoricul se calculează în baza CNP-ului iar pentru persoane juridice, istoricul este calculat pe baza seriei de șasiu și a CUI-ului.

De ce să îți faci asigurare CASCO?

Spre deosebire de asigurarea RCA, asigurarea CASCO este facultativă pentru posesorii de autovehicule. Beneficiul major oferit este atunci când mașina ta suferă anumite daune, indiferent dacă ești vinovat sau nu de producerea lor, societatea de asigurări va suporta cheltuielile pentru reparații. Condiția este ca autovehiculul să îndeplinească cerințele legale pentru circulație.

Prețul asigurării CASCO diferă în funcție de riscurile acoperite, tipul și vechimea autovehiculului, frecvența și locul utilizării dar și în funcție de vârsta șoferului. Te poți folosi de un calculator CASCO pret pentru a afla rapid cât te va costa asigurarea.

RCA-ieftin.ro îți pune la dispoziție oferte avantajoase pentru asigurari auto și asigurari CASCO la prețuri atractive. Calculează prețul, vezi oferta și comandă online!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata