Cum inregistrezi un brevet de inventie

11

Ce este brevetul de inventie? In termenii cei mai simpli, un brevet de inventie este un fel de garantie de protectie pentru ceea ce ai inventat tu. Brevetul este titlul care permite celor care au facut o inventie sa o poata produce si comercializa exclusiv in starea in care a fost solicitat brevetul. Obtinerea unui brevet este, asadar, de o importanta fundamentala pentru cei care au investit in inovatie si cercetare, deoarece aceasta este singura modalitate de a asigura exclusivitatea si de a impiedica pe altii sa copieze produsul. Poti breveta produse inovatoare de orice tip (utilaje, obiecte de zi cu zi, dispozitive electronice etc.) sau procese, chiar si produse chimice, pentru a obtine un produs specific. In plus, alimentele, compusii si substantele pot fi si acestea brevetate.

Brevetul de inventie nu este insa ceva nou. Cu secole in urma, au existat acorduri care reglementau drepturile de proprietate intelectuala. Primul astfel de document consemnat dateaza din 720 i.Hr. si se referea la un drept de proprietate de un an pentru inventii culinare in orasul Sibari (oras antic grecesc din sudul Italiei). Cu garantia unui an de profit, au fost incurajate noi inventii.

In Evul Mediu, initial, exista un drept al breslelor care viza noi proceduri sau instrumente. Doar membrii unei anumite bresle puteau folosi inovatiile in cauza. Conceptul de drepturi exclusive, cum ar fi brevetul, a avut o gama larga de semnificatii in Europa medievala. Documentele care stau la baza brevetului se numeau in engleza „letters patent”, in franceza „lettre patent”, care deriva din latina: „litterae patentes”. Primul brevet de inventie pura insa s-a acordat in Florenta, arhitectului si inginerului Filippo Brunelleschi.

In timpul secolului al XIX-lea, odata cu dezvoltarea industriala, conceptul de brevet s-a raspandit pentru a proteja efortul de cercetare al celor care au facut descoperirea. Cu toate acestea, brevetul este limitat in timp si spatiu, dupa care inventia este disponibila tuturor. Mai mult, inventatorul este obligat sa faca public continutul cercetarii sale, favorizand astfel posibilitatea dezvoltarii ulterioare si a circulatiei ideilor.

In Romania, pentru a obtine un brevet de inventie trebuie depusa o cerere la OSIM si achitate anumite taxe. De asemenea, pe langa aceasta cerere, trebuie adusa si o documentatie ce va contine: datele solicitantului, obiectul sau descrierea inventiei, revendicarile (una sau mai multe), desenele obiectului (inventiei) la care se face referire documentatia, precum si un rezumat.

Din pacate, acesta este un proces destul de lung, ajungandu-se uneori la asteptari de cativa ani. De aceea, pentru a-ti patenta mai rapid si mai usor inventia, poti apela la o firma care iti poate pune la dispozitie experti in inregistrarea de marci. Unde ii poti gasi? Iti recomandam firma Romarkip. Avocatii de aici te pot ajuta in acest sens, dar si in alte cauze legate de proprietate intelectuala. Vei avea parte de consultanta de specialitate si reprezentare in instanta atunci cand este cazul. Totul se face conform legislatiei in vigoare, astfel incat nu vei intampina nicio problema legata de inregistrarea unei marci sau obtinerea unui brevet de inventie.

Insa ce poti face daca iti doresti o firma peste hotare si poate sa iti comercializezi produsul in alte tari? Stiai ca Singapore este una din pietele cele mai prolifice in afaceri si, de ce nu, in promovarea inventiilor? Mai mult, acum poti colabora cu specialistii care lucreaza la www.opencompanysingapore.com. Acestia te vor pune in tema cu legislatia Republicii Singapore si tot ceea ce trebuie sa faci pentru a nu avea niciun fel de problema. De ce sa nu incerci si alte oportunitati, acum cand lumea parca nu mai este atat de mare si avem posibilitatea de a ne stabili oriunde in lume?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata