Cum să alegi parchetul pentru locuința ta – Sfaturi și recomandări practice

Ai decis că este momentul să amenajezi întreaga locuință sau anumite încăperi din interiorul acesteia? Vrei să adopți un stil de amenajare modern, însă fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea și durabilitatea pieselor de mobilier și a finisajelor alese? Atunci cu siguranță ai nevoie, pentru început, de cele mai atractive modele de parchet premium de la Emenatwork

 

Parchetul are un rol esențial în orice încăpere, atât din punct de vedere estetic, cât și în ceea ce privește confortul asigurat. Știm că varietatea modelelor disponibile poate transforma alegerea parchetului potrivit într-o adevărată provocare. 

Din acest motiv, astăzi am alcătuit o listă de sfaturi utile și recomandări practice, care te vor ajuta să faci alegerea corectă rapid și ușor.

De ce este important să alegi un parchet de calitate?

Parchetul reprezintă elementul central al decorului unui spațiu și primul pe care oaspeții tăi îl vor observa atunci când intră într-o încăpere.  În plus, acesta dă tonul proiectului de amenajare interioară și conturează stilul de design ales pentru a transforma orice spațiu. 

 

Parchetul reprezintă un element supus uzurii, motiv pentru care nu trebuie să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea acestuia. Chiar dacă investiția într-un parchet slab calitativ este una redusă inițial, această alegere te va costa mult mai mult în viitorul apropiat. Acest lucru se datorează faptului că vei fi nevoit să îl schimbi în scurt timp cu o variantă mai calitativă. 

 

Prin urmare, este recomandat să îți îndrepți atenția, de la început, către o variantă avantajoasă pentru tine, pe termen lung.

 

Tipuri de parchet pe care le poți considera 

Există diverse tipuri de parchet pe care le poți alege pentru locuința ta, în funcție de modul în care acesta este fabricat și de materialele utilizate pentru confecționarea acestuia. Iată opțiunile pe care le ai la dispoziție și avantajele pe care le oferă.

Parchet din lemn masiv 

Poți opta pentru diverse modele de parchet din lemn masiv, confecționate din fag, stejar, cireș sau mesteacăn. Există și parchet realizat din bambus, aceasta fiind însă o variantă mai puțin populară în rândul utilizatorilor.

  • Acest tip de pardoseală este cel mai calitativ, întrucât rezistă foarte bine în timp. În plus, aspectul său estetic este unul deosebit. 
  • Odată instalat corespunzător, parchetul din lemn masiv rezistă mai multe generații, întrucât beneficiază de garanție pe viață. 
  • Trebuie doar să aloci atenție întreținerii sale corespunzătoare în timp, întrucât poate necesita lăcuire sau șlefuire o dată la 4-5 ani. 

 

Parchet stratificat 

Acesta reprezintă varianta de mijloc în ceea ce privește costurile. Prețul de achiziție este unul mediu în cazul acestui tip de pardoseală, care îmbină avantajele oferite de parchetul din lemn masiv și de cel laminat. 

  • Parchetul stratificat se obține prin suprapunerea mai multor straturi de lemn masiv, lipite între ele. 
  • Ceea ce se obține în final este un parchet cu aspect aproape identic cu cel al parchetului din lemn masiv și care împrumută din avantajele acestuia. 
  • Parchetul stratificat rezistă bine la uzură, poate fi utilizat și în spații cu umezeală excesivă sau în cele cu trafic intens. 

 

Parchet laminat 

Aceasta reprezintă cea mai economică variantă de parchet pentru care poți opta, atunci când amenajezi anumite încăperi din locuință.  Prețul său scăzut se datorează modului în care acest tip de pardoseală este obținut, respectiv prin suprapunerea panourilor laminate. 

  • Acestea sunt de calitate inferioară, comparativ cu cele din care este confecționat parchetul din lemn masiv sau cel stratificat. 
  • Cu toate acestea, parchetul laminat reprezintă o alegere bună, atunci când ai nevoie de o pardoseală disponibilă la preț redus, care să reziste câțiva ani. 
  • Aspectul său estetic este unul deosebit, iar ușurința cu care poate fi montat reprezintă un alt avantaj care îl recomandă în rândul utilizatorilor. 
  • În plus, poți alege parchetul laminat chiar și atunci când amenajezi un spațiu cu sistem de încălzire electrică în pardoseală. 

 

Prin urmare, acum știi ce opțiuni ai la dispoziție și avantajele pe care fiecare tip de pardoseală le oferă. 

 

Parchetul din lemn masiv este de cea mai bună calitate, are un aspect deosebit și asigură rezistență garantată, timp îndelungat. Parchetul stratificat este de calitate bună, are un aspect estetic atractiv, iar rezistența sa în timp este una bună. Parchetul laminat este de calitate medie, cu un aspect interesant, iar rezistența sa în timp este una medie. 

 

Prețul aferent achiziției acestor tipuri de pardoseală este unul descrescător, raportat direct la calitatea și la rezistența pe care acestea o asigură. Alege varianta pe care o consideri potrivită, în funcție de bugetul pe care îl ai disponibil. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata