Cum stabilim clasa de risc a unei firme?

Specialiștii estimează că efectele economice ale pandemiei Covid-19 vor afecta business-urile din întreaga lume în perioada următoare. În Barometrul publicat pentru Q1 2020, Coface prognozează că vom asista la o recesiune economică globală, în care comerțul mondial va înregistra o scădere cu 4,3%, iar numărul afacerilor închise va înregistra o creștere de 25%.

În acest context, este esențial să analizăm cu atenție clasa de risc a companiilor partenere – prin parteneri înțelegând atât entitățile cu care am încheiat un parteneriat, cât și clienții și furnizorii noștri.

Prin evaluarea clasei de risc companiilor cu care faci afaceri, vei putea înțelege dacă este momentul oportun pentru un anumit parteneriat sau dacă eventualii tăi clienți nu prezintă riscuri în ceea ce privește capacitatea de plată.

Vei putea lua, în acest mod, decizii informate cu privire la partenerii tăi, ce vor contribui la depășirea cu succes a acestei perioade ce reprezintă o provocare pentru antreprenori.

Ce indicatori poți urmări pentru a stabili clasa de risc a partenerilor tăi

Pentru evaluarea unei societăți comerciale partenere, poți urmări evoluția clasei de risc în funcție de indicatorii săi financiari și comportamentul său de plată, analizând și performanțele sale în raport cu celelalte companii din sectorul său de activitate.

Urmărește principalii indicatori financiari ai companiei care te interesează! Aceștia te vor ajuta să evaluezi clasa de risc a unei companii, ideal fiind să faci acest lucru în comparație cu restul companiilor din același sector de activitate.

Analizează indicatorii financiari importanți, așa cum sunt cei de lichiditate, solvabilitate, profitabilitate, rotație sau structura de capital, pentru a înțelege care este capacitatea unei firme de a-și plăti datoriile pe termen scurt.

Tot pentru a înțelege care este gradul de risc al unei companii partenere, este indicat să analizezi indicatorii privind comportamentul de plată –  prezența în Centrala Incidentelor de plata, datoriile fiscale restante, procesele în instanță, dar și eventualele informații negative despre acționariat.

Rapoartele InfoQuick îți oferă o imagine obiectivă asupra situației partenerilor comerciali 

Un raport de evaluare financiară asupra situației firmelor partenere este un instrument prețios, care te va ajuta să iei decizii informate cu privire la diversele oportunități de parteneriat din piață.

Rapoartele urmăresc evoluția clasei de risc a firmelor analizate, dar și performanțele acestora în raport cu sectorul de activitate din care fac parte.

O serie de indicatori esențiali sunt luați în considerare pentru realizarea acestora. Este vorba despre evoluția indicatorilor financiari, dar și a celor privind comportamentul de plată sau standardele de performanță, conform cu cele mai recente norme de analiză financiară și actualizate cu frecvență anuală, in linie cu evoluția macroeconomica și a mediului de afaceri din România.

Raportul de evaluare financiară primit va reflecta riscul companiei analizate în comparație cu cel sectorial atât static (la un moment analizat), cât și dinamic (în ultimele cinci exerciții financiare).

Obții, în acest fel, un raport care îți permite să analizezi situația partenerilor comerciali, rapid și simplu.

Parcurgem o perioadă de incertitudine, majoritatea companiilor confruntându-se deja cu criza economică. În acest context, este cu atât mai important să faci o analiză a riscurilor firmelor partenere sau a celor cu care dorești să închei un parteneriat. Înțelegerea acestor riscuri te va ajuta să iei măsurile ce se impun, pentru ca afacerea ta nu fie afectată de eventuale probleme ale partenerilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata