Cumperi un apartament sau stai cu chirie? Avantaje și dezavantaje

E mai bine să cumperi un apartament, sau să stai cu chirie? Probabil ți-ai pus, măcar o dată, această întrebare. Este foarte greu să găsim un răspuns clar, pentru că există avantaje și dezavantaje pentru fiecare decizie în parte.

În linii mari, cumpărarea unei case este o investiție bună pe termen lung și îți dă siguranță, în timp ce dacă alegi să stai cu chirie ai mai multă libertate de mișcare și te poți muta mai ușor, dacă îți dorești. Trebuie să te gândești însă și la alte aspecte, înainte să faci o alegere. 

Avantaje și dezavantaje dacă îți cumperi un apartament

În timp, valoarea unui apartament va crește, mai ales dacă investești în renovarea și mobilarea lui cu produse de calitate. Prin urmare, cumpărarea unei locuințe este o investiție pe termen lung. În plus, ai siguranța unei case care este numai a ta, în care poți sta fără griji că va veni cineva și îți va cere la un moment dat să pleci. Fiind proprietar, poți face orice dorești cu apartamentul tău, îl poți renova și decora așa cum vrei, ca să fie pe gustul tău.

Evident, există și dezavantaje. În primul rând, este vorba de prețul unui apartament, care este destul de mare și de toate investițiile necesare pentru renovarea și mobilarea lui. Probabil că nu vei dispune de suficienți bani, așa că va trebui să faci un împrumut la bancă, pe mulți ani. În plus, toate reparațiile necesare la apartament, care în decursul timpului pot fi numeroase, vor fi suportate tot de tine. La toate aceste costuri se mai adaugă asigurarea locuinței și impozitul anual pe care va trebui să-l plătești la primărie. 

Un alt dezavantaj apare atunci când vei dori să te muți. Durează luni de zile până reușești să vinzi un apartament și există și riscul de a primi pe el mai puțin decât ai investit. Chiar dacă locuința este, ca regulă generală, o investiție bună pe termen lung, există și excepții, care țin de obicei de diferiți factori economici.

Avantaje și dezavantaje dacă stai cu chirie

Atunci când stai cu chirie, ai mai multă libertate, pentru că te poți muta oricând dorești. Trebuie doar să respecți un preaviz și să-l anunți pe proprietar cu o lună înainte. Deci, dacă te deplasezi deseori în interes de serviciu, pe termen lung, sau ai un job care presupune relocări frecvente, nu merită să cumperi un apartament. 

Există multe oferte foarte bune cu locuințe de închiriat. În funcție de zona în care vrei să te muți, poți găsi apartamente de închiriat în Cluj, prin Blitz Imobiliare, dar și în alte orașe din țară. Un alt avantaj important este că nu ai nevoie de foarte mulți bani ca să închiriezi, deci nu trebuie să faci un credit. În plus, îți poți permite să stai cu chirie chiar și într-o zonă mai selectă, unde prețul unui apartament ar fi însă prea mare, dacă ai vrea să cumperi.

 

Dacă ești chiriaș, ești obligat să plătești doar chiria și facturile de utilități. Impozitul pe locuință, renovările și toate reparațiile care pot fi necesare într-un apartament cad în grija proprietarului.

Când locuiești cu chirie există, desigur, și unele dezavantaje. Nu ai voie să faci modificări în apartamentul în care locuiești, dacă proprietarul nu este de acord. Nu vei avea niciodată siguranța unei locuințe care îți aparține, iar dacă proprietarul îți va cere să pleci peste câteva luni, vei fi nevoit să o faci. 

În plus, banii de chirie nu sunt o investiție, ci pur și simplu o plată lunară, în timp ce rata la banca pe care o plătești pentru apartamentul tău poate fi considerată o investiție în viitor. Nu ai garanția că proprietarul va dori să prelungească și anul următor contractul de închiriere, nici că prețul chiriei va rămâne neschimbat, pentru că de obicei acesta crește.

Prin urmare, există avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune. Trebuie doar să cântărești bine toate aceste aspecte și să te gândești ce contează mai mult pentru tine și ce îți dorești cu adevărat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata