Dormitorul Feng Shui: secrete pentru crearea unui spatiu armonios si romantic

Un dormitor este atat de important intr-o locuinta, incat oamenii se gandesc de doua ori inainte de a-l decora, avand in vedere ca petrec in el cel mai mult timp. O varianta recomandata pentru a beneficia de un somn odihnitor si de o atmosfera benefica este apelarea la Feng Shui, un ansamblu de principii de geomantie care considera ca formele si mediul ambiant pot influenta foarte mult starea, comportamentul si sanatatea unei persoane.

 

Ce usi de interior se aleg

Specialistii Feng Shui spun ca intr-un dormitor se intersecteaza trei tipuri de energie: Yin, Yang si Chi, asa ca este importanta echilibrarea acestora. Pozitia patului si a decoratiunilor, culorile, lumina, plantele sau chiar si in ceea ce priveste domeniul usi interior – sunt esentiale in crearea unei atmosfere placute, cu energie buna.

Un principiu de baza Feng Shui spune ca un dormitor nu va avea niciodata mai mult de o usa. Potrivit artei chinezesti, acest fapt favorizeaza circulatia energiilor si induce o stare de siguranta. Daca, totusi, spatiul dispune de doua usi interioare, una dintre acestea sa fie mereu inchisa si mascata in perete.

Spatiul va fi scutit de obiecte inghesuite sau fara utilitate si va trebui sa beneficieze de multa lumina naturala, deci ferestrele vor fi mari si neacoperite, in cea mai mare parte a timpului.

 

Cum se asaza mobilierul si decoratiunile

In ceea ce priveste mobilierul, acesta va avea anumite caracteristici. Patul, care nu trebuie sa aiba margini ascutite ci rotunjite,  va fi asezat departe de usa, tinandu-se cont in acelasi timp ca lumina naturala care patrunde prin fereastra sa vina din partea dreapta, dar sa nu cada direct pe el, pentru a nu-l supraincarca energetic. Tablia patului va trebui sa fie lipita de perete.

In ceea ce priveste oglinzile, multi specialisti Feng Shui  spun ca acestea ar trebui sa lipseasca din dormitor, pentru a se evita activarea energiilor negative.

Anumite plante pot avea efecte benefice asupra calitatii somnului, dar si a vietii. Din acest motiv, se vor alege ghivece (si nu flori taiate sau ofilite) care se vor amplasa in colturile camerei. Un bambus este de preferat, fiind cunoscuta ca planta sacra in cultura chinezeasca.

 

Ce culori sunt recomandate

Ca si paleta cromatica, este bine de stiut ca sunt de preferat nuantele deschise, luminoase, in tonuri pastel, care sunt asociate cu energia feminina Yin. Se pot alege urmatoarele culori atat pentru pereti, cat si pentru decoratiuni si textile: galben pal, roz pal sau pudrat, bleu ciel, lila delicat. Nu trebuie omisa nici energia masculina Yang, care este reprezentate de culori puternice: galben, portocaliu, rosu, acestea fiind potrivite ca si accente de culoare in alegerea textilelor sau a accesoriilor, fara sa fie predominante.

Florile rosii sau roz sunt benefice pentru a realiza Chi-ul romantic in orice dormitor. De asemenea, de mare ajutor sunt si lumanarile parfumate, care creeaza o atmosfera relaxanta si benefica.

In Feng Shui, alb inseamna echilibru, rozul simbolizeaza armonia, galbenul favorizeaza introspectia, iar verdele este revigorant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata