Importanța utilizării energiei regenerabile

22

În ultimul secol, deși tehnologia a evoluat extem de mult și ne ajută în prezent sa ne bucurăm de o viață mai confortabilă, proporțional și nivelul poluării a crescut extrem de mult, fapt pentru care, în prezent, schimbările climatice au început să devină din ce în ce mai evidente. Tocmai de aceea, este important să înțelegem că avem nevoie de energia verde, regenerabilă dacă ne dorim un viitor mai bun. Din fericire exista o multime de alternative care nu pun in pericol mediul si ne ajuta sa facem si economii.

 

Ce este energia regenerabilă?

 

Energia regenerabilă este energia derivată din resurse naturale, care se regenerează fără a epuiza resursele planetei. Aceste resurse – cum ar fi lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele, valurile, biomasa și energia termică stocată în scoarța terestră – au avantajul de a fi disponibile într-o formă sau alta aproape peste tot în lume. Ele sunt practic inepuizabile si, ceea ce este și mai important este că impactul daunator asupra climatului sau mediului este practic inexistent.

 

Combustibilii fosili, cum ar fi petrolul, cărbunele și gazele naturale, dimpotrivă, sunt disponibili numai în cantități finite. Pe măsură ce le extragem în continuare, se vor epuiza mai devreme sau mai târziu. Deși sunt produse în procese naturale, ele nu se completează suficient de repede incat sa acopere nevoile de utilizare ale oamenilor.

 

Beneficiile cheie ale energiei regenerabile pentru oameni și planetă

 

Ca orice activitate umană, toate sursele de energie au un impact asupra mediului nostru. Energia regenerabilă nu face excepție de la regulă și fiecare sursă are propriile sale compromisuri. Cu toate acestea, avantajele față de impactul devastator al combustibililor fosili sunt de netăgăduit: de la reducerea utilizării apei și a terenurilor, la mai puțină poluare a aerului și a apei, mai puțînă pierdere a faunei sălbatice și a habitatelor, până la emisii de gaze cu efect de seră lipsite sau mai mici. De exemplu, pentru o locuință tipică pentru o familie care stă la casă, un sistem de calitate cu panouri fotovoltaice, poate fi mai mult decât suficient pentru a asigura tot necesarul de energie în fiecare zi.

 

În plus, caracterul lor local și descentralizat, precum și dezvoltarea tehnologiei generează beneficii importante pentru economie și oameni.

 

  • Energia regenerabilă nu emite gaze cu efect de seră. Asta e bine pentru climă. Arderea combustibililor fosili pentru obținerea de energie are ca rezultat o cantitate semnificativă de emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Majoritatea surselor de energie regenerabilă generează emisii reduse sau deloc, chiar și atunci când se ia în considerare întregul ciclu de viață al tehnologiilor.

 

  • Energia regenerabilă nu emite poluanți atmosferici. Este mai bine pentru sănătatea noastră. Creșterea la nivel mondial a transportului rutier bazat pe combustibili fosili, a activității industriale și a producerii de energie contribuie la niveluri ridicate de poluare a aerului. În multe țări în curs de dezvoltare, utilizarea cărbunelui și a lemnului de foc pentru încălzire și gătit contribuie, de asemenea, la calitatea slabă a aerului. Particulele și alți poluanți din aer care provin de la combustibilii fosili asfixiează literalmente orașele. Potrivit unor studii ale Organizației Mondiale a Sănătății, prezența acestor factori poluanti este responsabilă de milioane de decese premature. Indiferent că este vorba despre panouri solare, turbine eoliene, utilizarea apei prin baraje sau mori și așa mai departe, obținerea energiei prin astfel de modalități este viitorul și ne va ajuta extrem de mult să scădem nivelul de poluare.

 

  • Energia regenerabilă are costuri reduse. Acest lucru este bun pentru menținerea prețurilor la energie la niveluri accesibile. Luptele și revoltele geopolitice vin adesea odată cu creșterea prețurilor la energie și cu accesul limitat la resurse. Deoarece energia regenerabilă este produsă local, este mai puțin afectată de criza geopolitică sau de creșteri ale prețurilor sau de întreruperi bruște în lanțul de aprovizionare. De exemplu, în cazul panourilor fotovoltaice, bateriilor și întreg sistemului în general, singurul cost mare este cel de achiziție, necesitând costuri mici de întreținere, însă, vă oferă posibilitatea de a beneficia de energie complet gratis, fără a mai depinde de distribuitorul local. Totodata, in cazul panourilor fotovoltaice, existe programe de fonduri nerambursabile care pot fi accesate cu usurinta de catre oricine.

 

Energia regenerabilă poate fi utilizată în toate sectoarele energetice: de la producția de energie și confortul termic în clădiri până la industrie și transport.

 

Exemple de utilizare a energiei regenerabile în clădiri sunt încălzitoarele solare de apă termică, panourile fotovoltaice, cazanele pe biomasă, pompele de căldură și răcirea naturală. Reducerea cererii de energie a clădirilor și a industriei este esențială pentru tranziția la un sistem energetic bazat pe surse regenerabile. Procesele industriale și agricole de încălzire și răcire, cum ar fi prelucrarea alimentelor și celuloza și hârtia, pot fi, de asemenea, motorizate prin intermediul energiei regenerabile. Hidrogenul produs cu energie electrică din surse regenerabile poate satisface nevoile proceselor industriale cu intensitate ridicată de căldură din industria siderurgică și chimică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata