Muncă și călătorii în același timp: ce trebuie să știi dacă vrei să fii freelancer și să lucrezi din diferite colțuri ale lumii

Dacă îți place să călătorești și vrei să faci acest lucru chiar și când nu ai concediu de la locul de muncă, freelancingul ar putea fi opțiunea perfectă pentru tine.

 

În ultimii ani, a crescut numărul persoanelor care renunță la joburi fixe și optează pentru activități independente. Fără program, fără cod vestimentar, fără un spațiu de birouri unde să ajungi zilnic, fără șefi și fără colegi – acestea ar fi, în linii mari și la modul ideal, punctele care definesc activitatea de freelancer. Însă munca de lucrător independent poate fi foarte stresantă, mai ales dacă ești o persoană dezorganizată.

 

Chiar dacă nu ai un șef căruia să îi dai explicații pentru activitatea ta, lucrezi cu mai mulți clienți și trebuie să ții cont de părerile lor. Pe de altă parte, chiar dacă ai impresia că nu lucrezi după un program, este important să îți organizezi sarcinile și să îți desfășori activitatea ținând cont de anumite intervale de timp. Capacitatea de organizare este esențială în munca de freelancer.

 

Posibilitatea de a călători și de a lucra de pe plajă, de la munte, dintr-o cafenea din Roma sau dintr-un parc din Iași reprezintă unul dintre cele mai fascinante avantaje ale muncii de  freelancer.

 

Recent, România a fost inclusă într-un top al celor mai bune țări în care să lucrezi de acasă în 2021. Țara noastră ocupă a treia poziție datorită chiriilor mici și prețului accesibil al internetului de mare viteză. De pildă, dacă ești în căutarea unor oferte de apartamente de inchiriat Galati, poți observa, pe site-urile specializate, că prețurile pornesc de la 100 de euro. O cercetare recentă arată că, la nivel european, România se află pe ultimul loc la prețul chiriilor. Dacă în București media este de 450 de euro, în Londra media este de 5.800 de euro pe lună, capitala britanică fiind pe primul loc în top.

 

Drept urmare, dacă vrei să lucrezi din diferite colțuri ale lumii, este important să alegi țările sau orașele din România în care costurile vieții sunt mai mici.

Ce trebuie să știi înainte de a deveni freelancer și a pleca la drum

În România, cei mai mulți oameni trăiesc în locuințe proprietate personală. Cele mai recente date ale Oficiului European de Statistică arată că 96,8% dintre români sunt proprietari ai caselor în care locuiesc. Viața pe drum implică schimbări de domiciliu la un interval de timp și cunoașterea în detaliu a legislației din țara în care vrei să lucrezi pentru o perioadă.

 

Dacă ești proprietarul unei locuințe, însă vrei să călătorești fără să mai ai grija costurilor de întreținere, poți alege fie să o închiriezi, fie să o vinzi. Verifică prețurile zonei printr-o căutare amănunțită pe site-urile specializate. De exemplu, la o căutare după case de vanzare Valcea, vei observa că prețul unei locuințe poate porni de la 7.000 de euro și poate ajunge și chiar depăși 600.000 de euro. Este important ca, înainte să pleci la drum, să ai toate detaliile privind locuința puse la punct.

 

Pe de altă parte, este indicat să te documentezi despre politicile și reglementările din țările care eliberează vize pentru nomazii digitali. Unele țări permit cetățenilor eligibili să aplice online, în timp ce altele solicită aplicanților să-și depună cererea în persoană, prin intermediul unei ambasade sau consulat.

 

Munca de freelancer poate avea foarte multe beneficii, însă este important să reușești să te organizezi și să îți planifici activitatea, mai ales dacă îți dorești să călătorești și să lucrezi din diferite colțuri ale lumii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata