Negocierea în achiziții – practici testate și recomandări ale experților

Furnizorii sunt deseori mai bine pregătiți în negocieri decât clienții! Asta însă poate fi un dezavantaj pentru tine. Când este nevoie de marfă, te poți trezi că imediat ia crescut prețul, transportul cade în sarcina ta sau termenul de plată devine mai scurt. Iată ce să faci pentru a preveni aceste probleme!

Pune-te într-o poziție bună

Mulți clienți cer furnizorilor produse pe ultima sută de metri! Deși această strategie pare logică, vei fi tentat să lași de la tine în timpul negocierii, deoarece ai nevoie de produse în mod urgent. Poți să obții oferte mai avantajoase dacă alegi un moment de achiziție în care nu ești presat de timp. 

Spre exemplu, să presupunem că ai nevoie de inventar peste șapte zile. Sună furnizorul și spune-i că ai nevoie de el a doua zi! Această tehnică este diferită de ceea ce se spune în cărțile de negociere. Dar datorită faptului că n-ai nevoie de marfă imediat, vei fi mai relaxat și vei putea să conduci discuția în favoarea ta. 

Nu ești obligat să accepți condițiile impuse

Cere ceva în schimb, care știi că nu ți se poate oferi! Dacă este nevoie să plătești transportul, poți spune că o să accepți doar dacă primești un discount pentru comandă sau un volum mai mare, la același preț. Cel mai probabil, furnizorul nu va fi de acord. Se va gândi însă că achitarea drumului de către el nu este neapărat o idee atât de rea. 

Poți încheia discuția și să spui ‘’Mulțumesc pentru înțelegere, sper ca în viitor să nu mai apară astfel de probleme. Dacă se va mai întâmpla, va trebui să căutăm un alt furnizor’’. Acest mesaj va avea efect deoarece transmite faptul că oferta lor în ultimul minut reprezintă un fel de problemă pentru tine ca și client, deci nu vei fi fericit dacă auzi despre ea din nou.  De asemenea, nimic nu este mai neplăcut pentru un vânzător decât să audă că te poți duce la concurență. Acest lucru îl va pune într-o poziție în care să accepte mai ușor ceea ce îți dorești.

Caută mereu alternative

Dacă nu poți educa un furnizor, poate fi oricând și schimbat! Probabil te întrebi de ce ai face asta, din moment ce ați colaborat de multă vreme și știi că este cineva de încredere? Ei bine, nu uita că și el știe acest lucru și poate începe să profite. După o perioadă, unii furnizori crează oferte dezavantajoase la produsele noi sau oferă o calitate mai scăzută la cele actuale. Pentru a trece peste aceste situații, asigură-te că ai mereu alternative! În felul acesta, vei avea și cu cine să lucrezi în condiții avantajoase. În plus, vor știi toți că nu depinzi de ei și vor fi mai amabili cu tine.

Învață și dezvoltă-te permanent

Un cumpărător bun este de obicei un vânzător și mai bun! Prin urmare, ar fi bine să devii și tu unul. Citește cărți și participă la seminariile unde se duc și furnizorii tăi! Odată ce te integrezi în grupul lor, vei înțelege și tipul de mentalitate pe care o au. Astfel, le vei anticipa mișcările, vei știi ce tehnici folosesc și vei afla cum să te aperi de acestea.

Poți participa și la diverse cursuri de tehnică a negocierii! Cu ajutorul acestora, vei învăța:

  • tehnici de stăpânire a emoțiilor;
  • cum să-ți folosești vocea și limbajul corpului pentru a fi mai convingător
  • metode prin care să-ți menții motivația în momentele dificile și să devii spontan
  • cum să pui întrebările potrivite pentru a aduce discuția în favoarea ta

Cu alte cuvinte, vei avea o logică și argumente mai solide în timpul negocierilor! Pe lângă asta, poți participa și la cursuri live, precum cele de pe scotwork.ro, unde să practici tot ce înveți direct pe teren.

Gestionarea negocierilor în achiziții

Mediul de afaceri este unul competitiv și fiecare persoană face tot posibilul să obțină mai mult decât oferă! Tocmai de asta, trebuie să știi cum să negociezi. Deși există furnizori serioși, majoritatea te vor face să ieși în dezavantaj dacă nu știi să discuți cu aceștia. Urmează sfaturile de mai sus pentru a începe să stăpânești mai bine arta negocierii în achiziții!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata