Recomandări pentru fotografii amatori: Tot ce trebuie să știi despre un aparat foto compact

Te pasionează fotografia, însă nu știi ce device să alegi pentru noul tău hobby? Camera și setările telefonului mobil nu îți permit să evoluezi, iar un aparat foto DSLR reprezintă o investiție pentru care nu ești pregătit încă?

Ei, bine, trebuie să știi că există o cale de mijloc excelentă (și nu un compromis!). Aparatele de fotografiat compacte sunt soluția ideală pentru cei care vor să își exploreze latura artistică, să învețe principiile fotografiei și să obțină cadre impresionante, în orice context.

Dacă te tentează achiziționarea unei astfel de camere, citește mai jos informațiile esențiale pe care ar trebui să le ai în vedere.

1. Aparat compact versus aparat DSLR

Multe persoane pasionate de arta vizuală sunt atrase de impunătoarele aparate foto DSRL, cu obiective cât mai mari și cât mai performante.

Deși pot produce imagini excelente, acestea sunt grele și voluminoase, nefiind practice pentru exersarea fotografiei ca hobby, de către un începător. În plus, pentru a stăpâni un DSLR, ai nevoie de cunoștințe fotografice mai vaste.

Aparatele compacte mai sunt denumite și „point and shoot” (trad. „încadrează și apasă declanșatorul”), din simplul motiv că sunt foarte ușor de folosit, iar rezultatele sunt calitative. Nu este necesar să setezi timpul de expunere și diafragma, iar aparatul funcționează cu un singur obiectiv fix.

De aceea, dacă plănuiești să faci poze în vacanțe sau prin oraș, aparatul compact este cea mai bună opțiune. Este ușor de folosit și de depozitat, iar calitatea imaginilor poate fi comparabilă cu cea a unui DSRL.

2. Formatul în care se stochează fotografiile

Dacă ai de gând să cumperi o cameră și deja cauți modele de aparate compacte, ține minte că acestea pot salva doar fișiere JPEG. Cu alte cuvinte, ele nu pot stoca pozele sub format RAW, deci imaginile nu pot fi editate ulterior, până la cele mai mici detalii.

Formatul JPEG poate fi editat în aplicații de smartphone, precum VSCO, Snapseed și chiar Lightroom Mobile. Așadar, dacă vrei doar să postezi poze calitative pe Instagram, cu o editare minimă, aparatul compact este excelent.

În schimb, dacă te aștepți să poți prelucra imaginile în programe avansate, precum Photoshop, ai nevoie de un aparat DSRL, care să salveze pozele în format RAW.

3. Brand, număr de megapixeli și preț

Când vine vorba despre alegerea aparaturii, multe persoane se împotmolesc la capitolul brand. Pe piață există o mulțime de firme care fabrică aparate performante. Cu toate acestea, brandul nu este cel mai important criteriu ci mai degrabă un aspect ce ține de preferințele personale ale fiecărui fotograf.

În schimb, este indicat să fii atent la detalii precum numărul de megapixeli, care poate varia, în cazul aparatelor compacte, de la trei până la opt sau chiar mai mult.

Odată cu claritatea și calitatea imaginii, vor crește și prețurile de piață. Poți vedea online mai multe variante de aparate foto compacte, le poți compara și, la final, vei alege cea mai potrivită opțiune.

4. Importanța testării

Orice aparat foto compact ai alege, este important să îl testezi în cât mai multe contexte, pentru a te asigura că ți se potrivește.

Când mergi în magazin, uită-te la produsele expuse pentru testare și joacă-te cu mai multe aparate. Fixează subiecte diferite, de la distanțe diferite, în mai multe tipuri de lumină. Compară rezultatele mai multor aparate foto.

De regulă, magazinele care comercializează aparate de fotografiat au și consultanți pricepuți, care te pot ajuta cu sfaturi și detalii. Nu ezita să ceri recomandări!

În final, evită pe cât posibil cumpărarea unui produs doar pe baza preferințelor prietenilor sau cunoștințelor. Informează-te, vizitează magazinele de specialitate și ia o decizie bazată pe propriile tale nevoi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata