Sfaturi despre cum poți lucra cu elevatorul auto în siguranță

Atunci când lucrezi cu un elevator auto este important să-ți desfășori activitatea în siguranță, deoarece un accident poate provoca daune grave. În cele ce urmează, îți vom spune care sunt regulile generale de utilizare a acestui echipament, astfel încât să nu se producă accidente în timpul lucrului.

Generalități despre toate tipurile de elevatoare auto

Înainte de a eleva vehiculul, acesta trebuie să fie poziționat și imobilizat corect, astfel încât să nu se poată deplasa din locul său odată ce începe elevarea sa. Este foarte important să nu depășești niciodată capacitatea de încărcare indicată de elevatoare. Dacă ignori acest aspect, pot avea loc accidente grave nedorite.

Aceste două aspecte sunt de bun simț și se aplică tuturor elevatoarelor auto. În continuare îți vom dezvălui cum să lucrezi cu elevatoare auto cu una sau două coloane.

Cum lucrezi cu elevatorul auto cu una sau două coloane

Pentru a avea parte de siguranță când lucrezi cu un astfel de elevator auto, este foarte important să poziționezi corect vehiculul înainte de a-l eleva. Acest lucru necesită cunoașterea centrului de greutate al vehiculului.

La majoritatea vehiculelor cu tracțiune pe spate, acest centru de greutate este situat chiar în spatele scaunelor din față. În cazul vehiculelor cu tracțiune pe față, centrul de greutate este mai departe.

Odată ce vehiculul este poziționat corect, trebuie să plasezi brațele elevatorului astfel încât știfturile să fie sub punctele de susținere. Este important să știi că, cu cât desfaci mai mult brațele, cu atât capacitatea de elevare a mașinii va fi mai mică. În cazul desfacerii complete a brațelor, trebuie să verifici instrucțiunile de elevare a mașinii. Trebuie să ai grijă să nu depășești capacitatea de încărcare a elevatorului.

Următorul lucru de făcut este să plasezi bine știfturile  pe șasiu în timp ce vehiculul se află pe sol. Trebuie folosite știfturi corespunzătoare, niciodată știfturi din lemn.

În mod normal, în cazul elevatoarelor cu două coloane simetrice, ușile vehiculului sunt poziționate în față, ceea ce permite mecanicului să poziționeze vehiculul între coloane și să deschidă ușile. În cazul elevatoarelor cu două coloane asimetrice, ușile sunt de obicei poziționate ușor în fața mijlocului mașinii. Când folosești astfel de elevatoare auto, trebuie să verifici dacă vehiculul este stabil atunci când este așezat pe elevator. De asemenea, trebuie să verifici dacă mecanismele de siguranță de pe brațe funcționează atunci când elevatorul începe să se ridice la aproximativ  30 cm deasupra nivelului solului. Aceste sisteme de siguranță permit brațelor să se rotească atunci când elevatorul se află în partea inferioară și se blochează atunci când este elevat cu aproximativ 30 cm.

Un alt aspect de care ar trebui să fii conștient și pe care ar trebui să-l verifici este ca vehiculul să fie echilibrat pe elevator. Acest aspect poate varia în funcție de reparația pe care urmează să o efectuezi.

Este posibil să fii nevoit să scoți o piesă care va modifica echilibrul, schimbând centrul de greutate. De exemplu, scoaterea cutiei de transmisie sau a unei alte piese grele. În acest caz trebuie să utilizezi suporturi suplimentare.

Cum să lucrezi cu elevatoare foarfecă

Când lucrezi cu acest tip de elevator auto, este esențial să poziționezi corect vehiculul astfel încât să fie centrat, adică roțile trebuie să fie pe axa rampelor. Pentru a poziționa corect vehiculul, trebuie să urmezi pașii următori:

Elevatorul trebuie să fie în poziția sa cea mai joasă, sprijinit pe sol. Rampele trebuie să fie aranjate astfel încât vehiculul să poată fi poziționat.

Urcă vehiculul centrat pe rampele elevatorului, asigurându-te că este aproximativ pe axa acestora.

Blochează roțile vehiculului. Dacă este necesar  blochează-le cu dibluri adecvate.

Ridică-l până când rampele nu mai ating solul pentru a verifica dacă știfturile roților sunt așezate corect.

Conectează masa auxiliară de ridicare dacă elevatorul dispune de una. Utilizând această masă, vehiculul se va ridica deasupra rampelor, roțile rămânând în aer.

După ce ai terminat lucrul pe masa laterală, coboar-o până când roțile vehiculului stau pe rampe. După coborârea mesei, se va așeza pe rampe în poziția sa inițială.

Când cobori elevatorul, asigură-te că nu există obstacole în zona de lucru și că nu îți poți prinde picioarele.

Dacă ai vehicule cu un ampatament foarte scurt, urmează instrucțiunile din manualul de instrucțiuni, datorită distribuției diferite a sarcinilor pe rampe.

Acum că ai aflat cum poți lucra cu elevatorul auto în deplină siguranță, dacă îți dorești un elevator mai bun decât cel pe care îl ai deja, îți recomandăm să intri pe eqp.ro, căci acolo vei găsi o gamă variată de elevatoare auto de calitate. Succes în activitatea ta îți dorim!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata