Sfaturi pentru gestionarea responsabilă a bugetului

Una dintre lucrurile de care trebuie să ne ocupăm ca și adulți este gestionarea bugetului. În afară de chirie și cheltuielile obișnuite, de multe ori avem și credite de rambursat. Un împrumut poate fi de mare ajutor, poate fi singura soluție de a achiziționa o locuință, o mașina sau de a rezolva o problemă urgentă. Cu toate acestea, pot apărea probleme pe durata rambursării, atât la creditele pe termen scurt, cât și la cele pe termen lung.

Pentru ca gestionarea bugetului să nu devină o povară, încercați să aplicați câteva dintre aceste sugestii:

  1. Evaluați situația curentă

Primul pas este întotdeauna analiza detaliată asupra cheltuielilor curente. Notați pe o foaie de hârtie toate ratele, facturile, chiria, întreținerea, absolut tot, alocați și o sumă pentru situații de urgență. După ce ați obținut totalul, comparați această sumă cu venitul lunar. Gradul de îndatorare nu ar trebui să depășească 40% din venit, chiria și întreținerea încă maxim 25% din venit, așadar ar trebui să vă mai rămână 35% pentru facturi și alte cheltuieli. Dacă nu vă încadrați într-una din aceste categorii, întoarceți-vă la listă și încercați să eliminați din cheltuieli. Acesta nu este un plan aplicabil universal, însă printr-o analiză detaliată veți obține o bună imagine de ansamblu aspura cheltuielilor și cu siguranță o să găsiți soluții pentru a mai reduce din ele.

  1. Elaborați un plan și aplicați-l imediat

Dacă după evaluarea situație ați ajuns la concluzia că cheltuiți mai mult decât câstigați, este timpul să elaborați un plan. Dacă chiria este prea mare, căutați alternative, dacă cheltuiți prea mult pe facturi sau ieșiri, anulați un abonament sau reduceți numărul ieșirilor în oraș sau la cină și pregătiți mâncarea acasă. Dacă ratele sunt prea mari, puteți modifica graficul de rambursare a ratelor sau puteți opta pentru o refinanțare. Refinanțarea creditului este o soluție foarte practică, deorece creditele contractate anterior vor fi achitate, o să aveți o singură rată lunară de achitat, o singură dobândă, iar noul credit se va raporta la condițiile actuale de piață, este așadar posibil să aibe costuri mult mai mici. Refinanțarea creditelor este posibilă atât prin credite bancare, cât și cele nebancare.

Nu repetați aceași greșeală de două ori! Asigurați-vă că noul plan de rambursare este unul realist. Valoarea ratei lunare este influențată atât de suma împrumutată cât și de perioada de rambursare, însă este de preferat să aveți rate lunare mai mici pentru o perioadă mai lungă, decât rate constrângătoare, pentru o perioadă mai scurtă. Procedați la fel și cu restul elementelor pe listă, asigurați-vă planul elaborat este unul realist. De exemplu, nu este realist să presupuneți că o să găsiți o chirie cu 50% mai ieftină, 15%-20% este mult mai probabil.

Dacă nu aveți momentan un credit de rambursat, aveți o grijă mai puțin. Dacă pe viitor o să aveți nevoie de un credit, comparați întotdeauna ofertele disponibile. Diferențele în termen de dobândă și comisione pot fi majore. Pentru a compara creditele rapide, puteți folosi Moneezy – o platformă online de comparare împrumuturi (nebancare), 100% gratuită. Cu Moneezy obțineți o listă personalizată de oferte de credit în mai puțin de un minut.

  1. Respectați planul, fără excepții

În ziua de azi se cheltuiesc sume enorme pentru a convinge consumatorul că are nevoie de anumite produse sau servicii, când adevărul este că majoritatea dintre acestea sunt nu doar inutile, ci poate chiar contraproductive. De aceea este atât de important să avem un plan și să-l respectăm și astfel ne antrenăm puterea voinței și ne consolidăm situația financiară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata