“Simulatorul de zbor” pentru traderi dezvoltat de o firmă românească

Traderion este un un simulator al pieţelor financiare internaționale care funcționează pentru traderii din bănci exact cum un simulator de zbor funcționează pentru piloții de avion.

Simulatorul a fost dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene de către o firmă românească din Ploiești și a ajuns în prezent liderul mondial al soluțiilor software de training pentru trezoreriile băncilor. Peste 30 dintre cele mai mari bănci și fonduri de investiții din SUA, UK, Germania, Franța, Olanda, Canada si Elveția și-au antrenat traderii juniori, în cadrul unor programe de pregătire în care au utilizat simulatorul dezvoltat de Bold Technologies, un startup din Ploiești cu 10 angajați.

Ideea dezvoltării Traderion a venit în cadrul şcolii de vară Young Leaders Club – Finance, la Sibiu, atunci când Florin Cioacă, unul dintre inițiatorii proiectului, a organizat un joc de simulare a piețelor financiare pentru 40 de studenți din toată lumea. Jocul respectiv simula ceea ce fac traderii din bănci și modul în care aceștia interpretează știrile economice și iau decizii de tranzacționare pe baza lor. Platforma dezvoltată de către compania Bold Technologies este o versiune online a acelui joc și le oferă utilizatorilor un mediu realist de pregătire în care aceștia pot învăţa, cu ajutorul unor scenarii de piață reale, cum să tranzacționeze exact ca un trader interbancar. Utilizatorii văd stiri economice în timp real în simulator și iau decizii de tranzacționare bazate pe acestea. În plus, ei pot interacționa cu alte bănci și cu clienți comerciali, care sunt generați de algoritmul de inteligența artificială din simulator.

Platforma este unica din lume în acest moment care foloseste algoritmi avansați de inteligență artificială pentru a simula mecanismele complexe din piețele financiare internaționale și comportamentul diferiților actori care activează pe aceste piețe. Nivelul de dificultate din scenariile simulate în platformă este modificat automat de algoritmul de inteligență artificială, în funcție de nivelul de abilitate al fiecărui utilizator în parte.

Platforma înregistrează fiecare click al fiecărui utilizator, într-un scenariu simulat adunând peste 150.000 de date individuale. Utilizatori trec, în medie, prin 10 scenarii de piața care acoperă mai multe piețe: FX, money markets, acțiuni, obligațiuni și mărfuri iar, la final, platforma analizează automat cele peste 1,5 milioane de date despre performanța utilizatorului. La finalul fiecărui scenariu, utilizatorul primește automat un raport de evaluare a performanței lui, dar și sugestii de îmbunătățire a acesteia.

Pe lângă abilitățile și cunoștințele tehnice ale utilizatorilor, platforma evaluează și capacitatea acestora de a lua decizii rapid și sub presiune. De asemenea, simulatorul analizează în mod constant și modul în care viitorii traderi aleg să respecte regulile pieței și să țină riscurile sub control, astfel încât banca și clienții acesteia să nu fie expuși unor riscuri inutile.

Echipa Bold a dezvoltat mai multe module ale platformei care corespund, fiecare, unei piețe financiare: modulul FX, modulul Money Markets, modulul Fixed Income, modulul Acțiuni, iar acum lucrează la dezvoltarea modulului de Mărfuri. Întreg proiectul, care a început in iulie 2017, este estimat a fi finalizat în luna iunie a acestui an. O parte dintre costurile de dezvoltare ale acestor module sunt finanțate prin intermediul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Competitivitate, pe care Bold l-a câștigat în anul 2017.

Compania a început să vândă produsul imediat ce primele module au fost gata, iar acum are clienți în toată lumea, peste 30 de bănci, universități și fonduri de investiții folosind simulatorul Traderion în programele lor de training ale traderilor. În plus, simulatorul a început să fie folosit de către bănci în cadrul unor competiții de trading deschise studenților, în care câștigătorii primesc șansa unui internship în departementele de trezorie ale acestora. Studenți din toată lumea iau parte la aceste competiții, care se desfăsoară pe platforma Traderion în fiecare semestru universitar.

Ca și dezvoltări ulterioare, Bold Technologies își propune să colaboreze cu mediul academic internațional pentru a studia comportamentul traderilor și elementele de iraționalitate din deciziile lor care le afectează performanța. În acest sens, compania a început o colaborare cu cea mai prestigioasă universitate din Elveția, ETH, pentru a studia împreună comportamentul traderilor din platforma Traderion.

Puteți afla mai multe despre companie și produsele pe care le dezvoltă de pe site-ul acesteia, https://boldtech.eu/.

Proiect cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata