Stai mult la volan? Iată cum trebuie să-ți protejezi ochii

Ca să conduci în condiții de siguranță, este foarte important să te asiguri că te poți concentra cât mai bine atunci când te afli la volan. Iar vederea și auzul sunt principalele simțuri de care ai nevoie atunci când conduci. Așa că este necesar să-ți protejezi cât mai bine ochii, ca să nu ai probleme în timp ce ești în trafic. Iar pentru aceasta îți venim în ajutor cu câteva sfaturi!

Cum previi uscarea ochilor

Atunci când ești la volan, te poți confrunta adesea cu senzația de uscăciune a ochilor, din cauza aerului condiționat și a încălzirii electrice. Ochii uscați pot cauza și senzații de usturime, dar pot determina și o vedere încețoșată, iar acest lucru este periculos în timpul condusului.

Așa că, pentru a evita senzația de uscare a ochilor, ar fi indicat ca aerul condiționat să nu sufle în direcția ochilor. Iar dacă te confrunți în mod frecvent cu senzația de uscăciune la nivelul ochilor, înainte de a urca la volan utilizează picături pentru ochi, denumite și lacrimi artificiale.

Cum îți protejezi ochii la volan

Ca să-ți protejezi corespunzător ochii atunci când te afli la volan, este necesar să ai în mașină niște parasolare, care estompează lumina puternică a soarelui. De asemenea, la fel de importanți sunt ochelarii de soare, cu protecție UV, care reduc efectul de orbire.

Atunci când îți achiziționezi ochelarii de soare pentru șoferi, trebuie să te asiguri că aceștia au un filtru de categoria 0-3. Filtrul de categoria 4 este mult prea întunecat și nu sunt potriviți ca să conduci automobilul în condiții de siguranță. 

De asemenea, atunci când te afli la volan, este foarte important ca vederea ta periferică să nu fie blocată, așa că îți recomandăm să eviți ochelarii cu rame groase sau supradimensionate. Mult mai potriviți sunt, în schimb, ochelarii de tip aviator, care nu îți obosesc ochii, iar forma ramelor îți permite să ai vizibilitate bună pe șosea. 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este alegerea lentilelor pentru ochelarii de soare. Lentilele colorate pot avea un impact negativ asupra modului în care șoferul vede semnalele luminoase în trafic, dar și indicatoarele rutiere. Mai multe studii au dovedit că lentilele de culoare roz, albastru sau verde nu sunt recomandate în timpul condusului, deoarece acestea afectează modul în care șoferii percep culoarea roșie a semnelor de circulație sau a semaforului.

Așa că cele mai bune lentile sunt cele polarizate, de culoare gri sau în nuanțe de maro, deoarece sunt culori neutre, care nu afectează percepția asupra altor nuanțe.  O altă opțiune o reprezintă lentilele galbene sau de culoarea chihlimbarului, care-i ajută pe șoferi să distingă mai bine elementele din trafic.

De asemenea, și lentilele polarizante reprezintă o alegere bună pentru șoferi, deoarece reduc strălucirea farurilor și lumina care se reflectă pe suprafețele umede de pe șosea. Astfel, aceste lentile contribuie la o experiență de condus mult mai confortabilă, pentru că reduc o parte din tensiunea resimțită la nivelul ochilor și în același timp asigură protecția necesară împotriva razelor UV. În plus, ochelarii cu lentile polarizante sunt utili și în condiții de ceață, deoarece au un efect de mărire a contrastului și îi ajută pe șoferi să distingă mai bine anumite detalii.

O altă metodă de a te proteja la volan de la radiațiile UV este folosirea unei folii protectoare pentru geamurile mașinii. Această folie poate fi aplicată pe geamurile autoturismului, având un filtru UV, care menține radiațiile departe de interiorul mașinii. Însă, în acest fel, geamurile blochează doar radiațiile UVB, nu și radiațiile UVA, pentru care ai nevoie de protecție specială.

Așadar, cea mai eficientă metodă de a-ți proteja ochii la volan este aceea de a purta ochelari pentru condus, cu lentile polarizante și filtru UV. De asemenea, șoferii care se confruntă cu diferite probleme de vedere trebuie să poarte ochelari de vedere speciali pentru condus și să folosească lacrimi artificiale, ca să evite senzația de uscăciune a ochilor. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata