Totul despre operația de adiția osoasă pentru inserarea implanturilor: când este necesară, ce presupune și de ce ți-ar sugera-o stomatologul tău

O bună parte din succesul operației de implantare a dintelui depinde de calitatea și cantitatea țesutului osos, în care este fixat implantul dentar. Atunci când pierzi un dinte din cauza bolilor gingivale sau în rezultatul unui accident, în timp are loc atrofia țesutului osos, ceea ce face întreaga procedură de implantare mult mai complicată. Prin urmare, pentru a corecta acest defect, este necesară restaurarea crestei alveolare.

Ce reprezintă creșterea țesutului osos?

Augmentarea osoasă constă în creare unei creste alveolare tridimensionale, pentru o ulterioară implantare. Metodele de restabilire a țesutului osos sunt: regenerarea, altoirea, sinus lift sau transplantarea osului de la donator. Fiecare dintre ele are indicații proprii, precum și avantaje absolut individuale.

Regenerarea osoasă

Această metodă presupune inserarea unui material osos străin, mai frecvent este vorba despre unul sintetizat, sau confecționat din coarnele unor bovine. De asemenea, se folosește o membrană specială din colagen, ce contribuie la formarea propriului țesut osos. Acest lucru este obligatoriu, în caz contrar gradul de mărire al țesutului osos va fi nesemnificativ.

Autogrefă

În acest caz, donatorul materialului pentru procedură este chiar pacientul. Materialul este luat din alte zone, precum bărbie, șoldul sau tibia, și este prins cu ajutorul unor șuruburi speciale pentru osteosinteză. Ulterior, se va acoperi rând cu membrane din colagen, titan, și va fi cusută de gingie. Rolul membranei este de a preveni lixivierea și de a limita contactul cu țesuturile moi. Osul se va reface complet timp de 8-10 luni.

Sinus lift

Este o procedura de regenerare, care are loc prin creșterea volumului țesutului osos prin ridicarea sinusului maxilar. Există două opțiuni de sinus lift: deschis și închis. Prima este utilizată atunci când pacientul are deficiență osoasă în zonele laterale ale maxilarului superior. În cazul în care țesutul osos este în cantitate aproape suficientă pentru implantare, dar mai este nevoie de încă un pic, se va recurge la a doua metodă.

Transplantarea osului de la donator (alogrefă)

Metodă utilizată atunci când pacientul nu are deloc țesut osos propriu. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în urma unor traume sau după căderea dinților din cauza paradontozei – în asemenea cazuri este nevoie de implanturi dentare complete. La fel, o astfel de problemă poate apărea la persoanele care au purtat proteză dentară mobilă. Aceasta restabilește aspectul extern al danturii, dar nu previne atrofierea țesutului osos. Pentru operație se va lua țesutul osos de la un donator.

Cum ai grijă de cavitatea bucală după operație?

După creșterea țesutului osos și instalarea implantului dentar, timp de 1-2 săptămâni sunt contraindicate:

  • consumul de produse reci;
  • practicarea sportului, ridicarea greutăților și alte eforturi fizice;
  • scufundarea în apă.

Medicii clinicii stomatologice din București Dentarbre menționează că sunt foarte rare cazurile de apariție a unor complicații după augmentarea țesutului osos. Problemele care pot interveni sunt: febră, frisoane sau inflamație în zona operației, toate sunt reacții normale ale organismului.

Prețul procedurii de adiție de os

Suma pe care va trebui s-o achiți pentru creșterea unui nou țesut osos variază în funcție de complexitatea problemei, numărul de dinți vizați și materialele utilizate pentru reparație. Pentru a afla cât te va costa întreaga procedură anume pe tine, poți consulta ofertele de implant dentar din București, iar după o simplă consultație vei avea un tablou clar al tratamentului.

Înainte de a merge la stomatolog, asigură-te că ai ales clinica potrivită, iar serviciile oferite de aceasta sunt cu adevărat calitative. Sănătatea ta se află în joc, dacă decizi că vrei din nou un zâmbet frumos și o dantură funcțională, alege serviciile profesioniste de la cabinetul stomatologic Dentarbre!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata