Care sunt cele mai eficiente măști medicale și de protecție pentru coronavirus?

Purtarea măștii, ca instrument de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV-2, a devenit un obicei uzual în societate. Masca trebuie în continuare ținută pe față atât în spații publice, cât și în zone exterioare (așa cum pot fi trotuarele sau piețele pietonale), atunci când incidența de noi cazuri atinge valori îngrijorătoare. 

Obligativitatea utilizării acestui produs a determinat o creștere previzibilă a ofertei în ultimii doi ani, motiv pentru care există acum în piață măști de protecție eficiente, omologate conform standardelor în vigoare, dar și produse de o calitate îndoielnică, fără funcții testate. 

Află acum care sunt cele mai eficiente masti de protectie si medicale noului SARS-CoV-2:

 

Măștile medicale (chirurgicale) cu 3 straturi 

Prima categorie de măști pentru reducerea riscului de răspândire a infecției sunt măștile medicinale, sau chirurgicale, așa cum mai sunt acestea cunoscute. Sunt cele mai des întâlnite măști, venind în nuanțe de bleu sau verde deschis. 

Există și alte culori, însă trebuie să te asiguri ca produsele respective nu asigură doar o componentă de fashion, ci chiar oferă un sprijin real în lupta împotriva răspândirii virusului, prin caracteristici omologate. 

Permit o fixare optimă pe zona feței, astfel încât masca să acopere bine nasul, gura și bărbia. Pentru acest lucru, latura măștii cu fâșia metalică trebuie să fie mereu cea superioară, mulându-se pe forma nasului, cât să ofere stabilitate și confort. 

Cele mai eficiente măști medicinale recomandate pe timp de pandemie sunt măștile de tip IIR, cu o eficiență de 98% împotriva stropilor contaminați, răspândiți comunitar prin tuse sau respirație (conform standardului EN 14683). Măștile chirurgicale pot fi comandate online, venind în cutii cu mai multe bucăți incluse, acestea fiind de unică folosință. 

 

Măștile de protecție FFP (conforme cu EIP) 

Chiar dacă au fost și sunt utilizate în special în activități ce îi expun pe lucrători la praf sau particule de substanțe toxice pentru organism, măștile de protecție FFP (Filtering Facepiece) sunt utile și împotriva răspândirii SARS-CoV-2, conform studiilor realizate. [1]   

Numărul de straturi al măștilor FFP descriu 3 categorii cu niveluri de eficiență variate, conform standardului european EN 149:2001 [1]. 

 

Iată ce oferă fiecare categorie de produse:  

Măștile de protecție FFP1 

Măștile FFP1 asigură o putere de filtrare cu aerosoli de cel puțin 80% împotriva particulelor de 0,3 μm. De regulă, sunt utilizate și în medii de lucru cu un nivel de praf ambiental ridicat. [1] 

Măștile de protecție FFP2 

Reprezintă echivalentul european pentru standardul N95 al măștilor respiratorii utilizate în Statele Unite ale Americii, asigurând proprietăți împotriva răspândirii SARS-CoV-2 recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

O mască de tip FFP2 este etanșa, iar structura sa și materialul din care aceasta este realizată împiedică aproape complet pătrunderea particulelor noului coronavirus în organism, asigurând un procent de filtrare de cel puțin 94%. [1] 

Măștile de protecție FFP3 

Reprezintă echivalentul european pentru standardul N99 al măștilor respiratorii utilizate în Statele Unite ale Americii, asigurând proprietăți împotriva răspândirii SARS-CoV-2 recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

 

Dintre toate măștile de protecție, modelele FPP3 asigură cel mai ridicat nivel de filtrare a particulelor, de cel puțin 99%. Măștile de protecție FFP3 asigură eficiență și în activități ce presupun expunerea lucrătorilor la particule toxice foarte fine, așa cum este azbestul. [1] 

 

Măștile pentru copii de protecție împotriva SARS-CoV-2

Alegerea celor mai eficiente măști respiratorii dedicate copiilor, pentru minimizarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, se realizează ținându-se cont de: 

Siguranța oferită de măștile pentru copii 

Măștile pentru copii de protecție (cele de tip FFP) respectă aceleași proprietăți ca modelele dedicate adulților, studiile arătând ca acestea sunt de la 12 până la 16 ori mai eficiente decât măștile medicale (chirurgicale), împotriva transmiterii acestei infecții. [1]  

Aspectul oferit de măștile pentru copii 

Măștile de protecție pentru copii oferă eficiență testată, dar și un aspect potrivit pentru vârsta lor, descris de culori vesele și modele cu animăluțe și alte elemente grafice ce inspiră ideea de produs dedicat celor mici.  

Confortul oferit de măștile pentru copii

Acestea trebuie să asigure o respirație optimă și un confort cât mai ridicat, în timpul utilizării. Dimensiunea corectă a măștii pentru cel mic, în functie de dimensiunile feței sale, este un aspect important pentru siguranța acestuia împotriva SARS-CoV-2.

 

Alege inspirat măștile medicale și de protecție, citind cu atenție informațiile tehnice ale unui model de care ești interesat, pentru a te asigura că respectă standardele de mai sus. Certificarea lor înseamnă că măștile respective oferă o protecție testată și un risc mai scăzut de contactare a noului coronavirus, atât timp cât sunt purtate corect.   

 

REFERINTE: 

  1. Li, Kenneth K W, et al. “FFP3, FFP2, N95, Surgical Masks and Respirators: What Should We Be Wearing for Ophthalmic Surgery in the COVID-19 Pandemic?” Graefe’s Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology = Albrecht Von Graefes Archiv Fur Klinische Und Experimentelle Ophthalmologie, Springer Berlin Heidelberg, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7248188/. Published August, 2020. Accessed November 16, 2021
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata