Implantul dentar – intervenție care crește calitatea vieții

Un implant dentar este un dispozitiv medical care se prezintă sub forma unei bucăți de titan sau de zirconiu care acționează ca o rădăcină artificială odată ce este implantată în osul alveolar al unui pacient, la nivelul maxilarului.

Acesta permite înlocuirea completă a unui dinte și este o alternativă modernă la protezele dentare. Intervenția este una complexă și trebuie realizată de un medic stomatolog cu experiență.

În cazul în care este vorba despre lipsa unui număr mai mare de dinți, nu este necesară implantarea pentru fiecare dintre aceștia. De regulă, este nevoie de două implanturi care să facă legătura și să susțină o proteză.

Cui se potrivește un implant dentar?

De un astfel de dispozitiv medicat poate beneficia orice persoană care a pierdul unul sau mai mulți dinți. Pacienții care suferă de boală parodontală avansată sunt cei cărora le este recomandată cel mai des acest tip de intervenție stomatologică. De asemenea, de un implant dentar pot beneficia și cei care au avut parte de fracturi dentare după un traumatism, caz în  care fractura afectează o parte considerabilă din rădăcină, iar dintele nu mai poate fi recuperat, precum și pacienții care au avut chisturi dentare care au modificat rădăcina dintelui.

Pentru ca această intervenție să aibă loc, un medic stomatolog își ia o serie de precauții și urmează un anume scenariu de tratament. Este recomandat ca intervenția de plasare a unui implant să fie precedată de cel puțin două întâlniri: în cadrul primei întâlniri să se efectueze un control dentar amănunțit în care să fie urmărite aspectele care țin de riscurile sau contraindicațiile pentru plasarea unui implant dentar, iar în cadrul celei de-a doua întâlniri să fie realizat un consult preoperator prin care medicul îi va prezenta pacientului potențialele riscuri ale procedurii.

Plasarea unui astfel de dispozitiv medical trebuie să se realizeze conform protocolului indicat pentru operațiile de acest fel. Fiind o procedură medicală, aceasta trebuie să se realizeze într-o cameră igienizată, respectând toate măsurile impuse de o astfel de intervenție.

Deși contraindicațiile totale pentru plasarea unui implant sunt relativ rare, este nevoie să existe o cantitate suficientă de os pentru ca operația să se poată realiza. Tehnologia modernă de astăzi permite ca și în cazul în care nu există o cantitate suficientă de os, aceasta să se poată reconstitui cu celulele stem proprii ale pacientului, iar implantul să se poată realiza ulterior. De regulă, de această intervenție nu pot suferi pacienții care urmează tratament cu chimioterapie sau cei cu tulburări cardiovasculare majore, cei care au avut un accident vascular cerebral sau cei care au suferit un atac de cord.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata