Ce rol are obiectivul foto în realizarea unei fotografii bune

31

Dacă îți dorești să experimentezi cu arta fotografiei și să surprinzi instantanee cât mai reușite, trebuie să știi ce fel de dispozitive poți folosi și cum funcționează acestea. Aparatele foto performante au obiective detașabile, care pot fi înlocuite în funcție de tipul de fotografie pe care vrei să o realizezi.

 

De cele mai multe ori, fotografii profesioniști investesc mai mult în obiective decât în mai multe tipuri de camere foto. Acest lucru evidențiază importanță obiectivului și rolul său în surprinderea imaginilor. Iată ce sunt de fapt aceste dispozitive, de câte tipuri sunt și pentru ce fel de fotografii sunt potrivite.

Ce este un obiectiv foto?

Obiectivul reprezintă acel tub poziționat pe mijlocul aparatului, care adăpostește de fapt o serie de lentile. Acesta are rolul de a capta lumina și de a o direcționa către senzorii din interiorul camerei foto, astfel încât să se poată forma o imagine. 

 

În funcție de tipul de obiectiv, va pătrunde o cantitate diferită de lumină în interiorul aparatului și va fi direcționată în diverse moduri. Desigur, și brandul aparatului foto contează. Nu vei putea folosi un obiectiv pentru Fujifilm pe o cameră aparținând unui alt brand.

Tipuri de obiective foto și cum funcționează acestea

Există mai multe tipuri de obiective, însă trei dintre acestea se numără printre cele mai des utilizate și le putem considera categoriile principale. Criteriul după care putem clasifica aceste dispozitive este distanța lor focală, măsurată în milimetri. Aceasta reprezintă de fapt un câmp vizual și arată cât din ceea ce vedem poate fi cuprins într-o fotografie. Valoarea în milimetri este mereu inscripționată pe obiectiv.

Obiectivele standard

Aceste obiective poartă și denumirea de all-around și au o distanță focală cuprinsă în general între 35 și 85 mm. Ele sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de fotografii, contribuind cu succes atât la realizarea imaginilor cu peisaje, cât și pentru a surprinde subiecte aflate ceva mai aproape.

 

Acest tip de obiectiv este recomandat fotografilor amatori și începătorilor, care doresc să învețe să realizeze fotografii mai bune sau care au o gamă largă de subiecte. De obicei, atunci când achiziționezi o cameră foto, ea va avea un astfel de obiectiv inclus.

Obiectivele largi

În cazul obiectivelor largi (denumite și wide sau ultra-wide), distanța focală este mai mică, de obicei între 8 și 35 mm. Acest lucru înseamnă că ele au un câmp vizual mai extins și pot cuprinde mai mult într-o imagine. Așadar, ele sunt recomandate pentru peisaje, dar sunt utilizate deseori și de către fotografii de evenimente sau în cazul fotografiei de arhitectură.

Obiectivele lungi

Această categorie, numită și teleobiective, au o distanță focală de 100-300 mm. Așadar, câmpul vizual pe care îl oferă este extrem de îngust, lucru care permite fotografilor să surprindă detalii și subiecte care nu se află tocmai în apropiere. Ele sunt dedicate fotografiilor sportive sau de tip wildlife, unde subiectul se află permanent în mișcare. Însă, și fotografii de portrete le folosesc deseori.

De ce ar trebui să utilizezi un obiectiv foto detașabil?

Desigur, există și obiective foto fixe, dotate cu funcția zoom, care îți permit să îți ajustezi câmpul vizual și să cuprinzi o gamă mai largă de subiecte. Însă, principalul avantaj al unui obiectiv detașabil este calitatea fotografiilor produse. Acestea asigură un câmp vizual dedicat anumitor tipuri de fotografii și nu sacrifică nimic când vine vorba de claritate și detalii.

 

Dacă dorești să te apuci de fotografie, un prim pas este să înveți despre obiectivele foto și despre rolurile lor. Poți începe cu un obiectiv standard și apoi poți trece la o altă variantă potrivită stilului tău și tipului de imagini pe care dorești să le realizezi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata