Ce alegi: Single Malt sau Blended Malt Scotch Whisky?

Sunt multe ocaziile speciale pe care vrei să le marchezi într-un mod aparte. Cum ai putea sărbători logodna, căsătoria, nașterea copiilor, o promovare într-o funcție importantă, pensionarea, reușita la un examen, dacă nu degustând un whisky bun? Pentru că nu ești tocmai un bun cunoscător în domeniu, chiar nu știi ce să alegi. Nu, nu este vorba numai despre marca unui whisky de calitate, ci de faptul că pe sticlă găsești informații precum Single Malt sau Blended Malt Scotch Whisky și chiar nu ai cea mai vagă idee spre care să îți îndrepți atenția. Aici intervenim noi, cu câteva informații care să îți vină în ajutor.

Single Malt

În acest caz, avem de a face cu băuturi care provin dintr-o singură distilerie. Pentru obținerea acestora este nevoie strict de orz malțificat. De cele mai multe ori, producătorii amestecă acest tip de băutură, cu o vechime diferită, dar care aparțin aceleiași distilerii. Pentru a trece vechimea pe etichetă folosesc ”vârsta” celui mai tânăr tip de whisky folosit.

Cunoscătorii în domeniu știu prea bine că atunci când pe etichetă este trecut Single Malt avem de a face, de cele mai multe ori Single Malt Scotch, deși acesta este produs în mult mai multe țări.

Ingrediente simple, savoare unică

Ingredientele care intră în compoziția unui Single Malt sunt dintre cele mai simple: apă, orz malțificat și, evident drojdie. Cu toate acestea, sunt mulți factorii care contribuie la un gust aparte al acestei băuturi, și aici intervin durata de fermentație, tipul distilatoarelor și mărimea acestora, felul cum sunt folosite, cantitatea de alcool care este oprită, și nu în ultimul rând, butoaiele de stejar în care este păstrată băutura. Se observă o diferență chiar și când este vorba despre stejar american sau european, sau poate cât de mult a stat whisky-ul în butoi. Sunt multe astfel de ”amănunte” care fac diferența și care te fac să adori un Single Malt, pentru că vei descoperi un gust nou, în fiecare sticlă.

Blended Malt

În compoziția unui Blended Mald avem parte de mai multe tipuri de whisky, din orz malțificat, și care sunt produse de mai multe distilerii. Cu siguranță ai auzit de Chival Regal, Johnny Walker sau J&B! Atunci trebuie să știi că aici avem de a face cu Blended Malt.

Care este mai bun dintre cele două?

Aici, totul depinde de gusturile tale, și nu puțini sunt cei care susțin că un Single Malt nu este doar mai scump decât un Blended, dar și că aroma acestuia este mult mai puternică, și nu oricine o găsește pe placul său. Nu sunt puțini dintre cei care consumă whisky care consideră că Blended Malt este mai… băubil, dar repetăm, până la urmă, totul este o chestiune de gusturi.

Sperăm că micul nostrum ghid despre ce înseamnă Single Malt și Blended Malt te-a făcut să înțelegi care este diferența dintre cele două, și data viitoare, când vei vrea să alegi o băutură specială, pentru o ocazie demnă de ținut minte, vei ști exact spre care să îți îndrepți atenția!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata