5 materiale ecologice, pentru construcții sustenabile și durabile

222

Protecția mediului devine un subiect din ce în ce mai dezbătut în ziua de azi, iar la nivel european se dorește introducerea unor norme care să diminueze considerabil amprenta de carbon a clădirilor rezidențiale, industriale și de birouri până în anul 2030. Dacă dorești să construiești clădiri sustenabile și durabile în același timp, descoperă materialele de construcții și finisajele pe care le poți folosi pentru a proteja mediul înconjurător și a avea o amprentă de carbon redusă.

Plăcile din gips carton

Plăcile din gips carton sunt integral reciclabile, ajutând astfel la protejarea mediului, și nu conțin substanțe dăunătoare sănătății, cum sunt elementele radioactive, rebuturile industriale, deșeurile toxice sau substanțele cancerigene. Sunt ușor de montat și sunt cunoscute pentru rezistența lor, permițând chiar și prinderea diverselor obiecte de mobilier în sigurață.

Plăcile din gips carton pot fi folosite pentru crearea pereților despărțitori și nu numai. Cele standard pot fi utilizate în spații cu umiditate scăzută, cum sunt clădirile comerciale, rezidențiale sau de birouri. De asemenea, mai există și plăci de rigips rezistente la umiditate (care pot fi utilizate în baie), plăci rezistente la foc și plăci pentru izolație fonică.

Policarbonatul

Plăcile de policarbonat sunt folosite adesea în locul materialelor precum acrilul și sticla. De asemenea, policarbonatul este foarte rezistent, fiind de 250 mai puternic decât sticla și de 30 de ori mai puternic decât acrilul. Este un material 100% reciclabil, netoxic și poate fi folosit pentru construirea serelor, solariilor, copertinelor, acoperișurilor trasparente, pereților despărțitori, parapeților și nu numai. Plăcile de policarbonat prezintă și protecție împotriva radiațiilor UV, sunt ușor de prelucrat și au o durată lungă de viață.

BCA

BCA-ul (sau betonul celular autoclavizat) este un material de construcție reciclabil, mulțumită materiilor prime care intră în componența sa: nisip, ciment, var, apă, ghips și un generator de gaze care îi creează structura poroasă. Acesta este rezistent la cutremure, la inundații și nu permite formarea igrasiei sau a mucegaiului. De asemenea, BCA-ul se prelucrează la fel de ușor ca lemnul, are aceleași proprietăți ecologice ca silicatul de calciu și este rezistent la foc. Acesta se folosește în principal pentru a întări structura de rezistență a clădirilor, dar poate fi utilizat și pentru izolare termică.

Pluta

Pluta crește foarte ușor. Aceasta poate fi recoltată din scoarța unor copaci care continuă să crească, producând și mai multă materie primă. Este un material flexibil și rezistent, revenindu-și la forma inițială chiar și după ce e supusă la presiune constantă. Pluta poate fi folosită în realizarea pachetului, dar și ca material pentru izolarea fonică, deoarece absoarbe foarte bine zgomotul. Aceasta este utilă inclusiv ca izolator termic, pentru că e rezistentă la foc și nu eliberează gaze toxice la ardere. Este aproape impermeabilă, așadar nu absoarbe apa și nu putrezește.

Vata minerală de sticlă

Vata minerală de sticlă este un excelent izolator termic, atât la interior, cât și la exterior și creează o barieră împotriva zgomotului și a umidității. Aceasta este un material ecologic, fiind realizată din sticlă reciclată și nisip de cuarț. Vata de sticlă poate fi folosită la fațade ventilate, acoperișuri înclinate sau mansarde, pardoseli, pereți de compartimentare, plafoane și intradosuri și la planșeele podurilor. Este flexibilă și elastică, fiind astfel un produs ideal pentru izolarea spațiilor neregulate.

Experții în sustenabilitate aduc în evidență un aspect important atunci când vine vorba de folosirea materialelor de construcție eco-friendly: a include un singur material ecologic într-o manieră limitată nu va face un întreg proiect rezidențial sustenabil sau prietenos cu mediul. De aceea, înainte de a construi, este bine să faci o evaluare a performaței clădirii (sau a clădirilor) pentru a vedea care va fi amprenta de carbon a acesteia și cum te poate ajuta combinarea materialelor și a echipamentelor pentru a proteja mediul înconjurător.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata