Ce fel de persoane sunt eligibile pentru a beneficia de un implant dentar?

Fabricat din titan și ceramică și renumit pentru proprietățile sale, implantul dentar este cel mai popular dispozitiv medical de înlocuire a dinților lipsă. Partea din titan a implantului are forma unui șurb și se fixează direct în os, ținând locul rădăcinii. Iar cea din ceramică reprezintă coronița implantului și îmbracă partea metalică având o culoare foarte apropiată de cea a dinților naturali. Pentru aspectul lor, implanturile dentare sunt extrem de apreciate în toate colțurile lumii. Dar în realitate, cât sunt ele de sănătoase pentru om și ce fel de persoane pot beneficia de ele?

 

Care este impactul unui implant dentar asupra sănătății?

Datorită faptului că atât titanul cât și ceramica sunt două materiale compatibile cu țesutul uman, care nu provoacă alergii, din acest punct de vedere un implant dentar este o alegere înțeleaptă. Există însă și o serie de riscuri la care pacienții se supun în urma procedurii medicale de inserție a unui implant și care se pot evita doar apelând la un medic dentist cu experiență în domeniu.

Riscul de infecție:

Infecția reprezintă cea mai mare amenințare pentru reușita unui implant dentar. De aceea, în urma inserției unui implant, medicul dentist recomandă respectarea unei serii de proceduri pentru igienizarea locului tratat. Firele de sutură folosite pentru coaserea gingiei pot incomoda la periaj și cel puțin până la vindecare, pentru o igienă bucală corectă, se recomandă folosirea apei de gură. În plus, chiar și cel mai mic semn de infecție reprezintă un semnal de alarmă și necesită un consult medical de specialitate.

Osteointegrare nereușită:

Scopul unui implant dentar este să fuzioneze cu osul în care este inserat pentru a putea lua locul unui dinte normal. Această fuziune se numește în termeni medicali osteointegrare și este vitală pentru succesul implantului. În cazul în care nu se produce osteointegrarea, implantul se mișcă din locul unde a fost fixat și în cele din urmă cade.

Vătămare la nivelul nervilor:

Se întâmplă foarte rar, dar în momentul inserției unui implant dentar există și situații în care vasele de sânge se deteriorează și apar simptome precum senzația de amorțeală sau umflăturile locale.

 

Ce fel de persoane pot beneficia de un implant dentar?

În cazul tratamentelor efectuate de medicii dentiști cu experiență, rata de succes a implanturilor dentare este foarte ridicată. Cât timp pacientul are o stare generală de sănătate bună și nu suferă de afecțiuni osoase grave, el poate discuta cu medicul său despre posibilitatea de a beneficia de un implant dentar.

Nici măcar vârsta nu este un impediment. Atâta timp cât pacientul a ajuns la maturitate și corpul său și-a încheiat procesul de creștere, implantul dentar are toate șansele să fie un real succes.

Există bineînțeles și o serie de analize și radiografii pe care medicul dentist le recomandă înaintea începerii procedurilor medicale. Dar chiar și în cazul multor afecțiuni patologice, atâta timp cât se urmează un tratament corect, nu există contraindicații.

 

Ce fel de pregătiri se recomandă înaintea inserției unui implant?

Rata de succes a implantului crește odată cu îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului. De aceea, pentru un plus de vitalitate, se recomandă renunțarea la tutun și alcool cel puțin o lună înainte de tratament.

Fumatul crește riscul complicațiilor postoperatorii și încetinește procesul de vindecare al organismului. Alcoolul pe de altă parte influențează negativ circulația sângelui în corp și de aceea se recomandă a nu se consuma nici în săptămâna imediat următoare după tratament.

Deoarece stimulează fluxul de sânge, aspirina, cafeaua și ceaiul negru trebuie și ele evitate cel puțin în ziua operației. Consumul lor accelerează circulația sanguină și poate determina hemoragii îngreunând operația și procesul de vindecare.

Pe lângă toate interdicțiile de mai sus, medicul dentist recomandă atât după operație cât și înaintea ei practicarea unei igiene orale bune. Cu cât nivelul de igienă bucală se păstrează mai ridicat, cu atât riscul de infecție este mai mic și șansele de reușită ale implantului dentar cresc.

Întotdeauna este mai simplu să previi decât să vindeci. De aceea, cu toate că implanturile dentare se recomandă unui segment mare de populație, pentru a fi aproape 100% convinși că tratamentul este unul reușit apelați la un medic cu experiență și urmați cu rigurozitate sfaturile acestuia.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.