Plata TVA în momentul încasării facturii

Senatorii au aprobat, în şedinţa de plen de miercuri (31 martie 2010) modificarea Codului Fiscal în sensul introducerii datei de încasare a facturii ca moment al exigibilităţii taxei pe valoarea adăugată (TVA) datorată bugetului de stat.

Potrivit propunerii legislative, cuantumul taxei urmează a fi stabilit proporţional cu valoarea încasărilor efective din totalul facturilor emise. În favoarea modificării Codului Fiscal au votat 49 de senatori, 29 votând împotrivă, iar nouă senatori abţinându-se. Legea este una ordinară.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a solicitat un vot favorabil, precizând că nu este vorba despre o „ambiţie personală, fiind o soluţie pentru agenţii economici care sunt în criză”.

„Avem două alternative – fie respingem propunerea, nu rezolvăm problema şi lăsăm statul în pierdere de bani, fie o votăm, ea urmând a fi modificată în Camera Deputaţilor. Cer un vot pozitiv”, a declarat Frunda, amintind că Ungaria a apelat la o astfel de măsură pentru a ieşi din criza economică.
De asemenea, senatorul PNL Varujan Vosganian a menţionat că majoritatea statelor europene şi-au asumat „o astfel de mutaţie” şi că inclusiv directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, încurajează stimulentele fiscale.

„Inclusiv FMI şi-a schimbat optica. Doreşte înlocuirea constrângerilor economice şi încurajarea stimulentelor fiscale, evaluate la doi la sută din PIB”, a spus Vosganian, adăugând că propunerea legislativă a fost semnată de senatori din toate grupurile politice, fiindcă reprezintă „un serios avertisment dat Guvernului”.
Pe de altă parte, secretarul de stat Graţiela Iordache a susţinut că propunerea legislativă are un „impact bugetar puternic negativ”, Guvernul nesusţinând modificarea Codului Fiscal.

Comisia pentru buget din Senat a elaborat un raport de respingere, motivând că „regula generală” prevede că obligaţia de plată a TVA ia naştere la data livrării bunurilor, la data prestării serviciilor sau la data încasării de avansuri înaintea livrării bunurilor sau prestării serviciilor.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatori din toate grupurile parlamentare – Sorin Fodoreanu (PD-L), Emilian Frâncu (PNL), Puiu Haşotti (PNL), Gyorgy Frunda (UDMR), Sorin Lazăr (PSD), Ion Rotaru (PSD). În urmă cu o săptămână, senatorii au aprobat o propunere legislativă a senatorilor PD-L, care stabilea plata TVA într-un termen de 30 de zile de la momentul încasării facturilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata