În România sunt noi tensiuni în coaliția de guvernare

50

În contextul economico-financiar, de la o lună la alta, în Guvernul României  se atinge noi recorduri negative asupra împrumuturilor. După ce în ianuarie executivul a stabilit un nou maxim de împrumut într-o lună, acum Guvernul a făcut un alt împrumut cu cea mai mare dobândă din ultimii 9 ani.

Acest subiect a fost comentat de către liderul PNL, fostul premier Florin Cîțu, care preciza că joia trecută, 3 martie, România a atins un nou record asupra dobânzii la împrumuturi. Concret, țara noastră s-a împrumutat cu o dobândă de 6,09%, fiind cea mai mare din ianuarie 2013. România rămâne astfel țara care se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.

În opinia sa, Cîțu a mai subliniat că actuala guvernare a gestionat economia în mod „suboptimal” și că este nevoie de o economie mai puternică pentru a sprijini investițiile.

Astfel, „Nu vreau să critic pe nimeni, nici să arăt cu degetul, dar uitându-mă la primele două luni ale acestui an, gestionarea economiei este suboptimală. M-am uitat la execuţia bugetară, am avut ceva venituri în plus şi, totuşi, avem un deficit în prima lună, mai puţini bani alocaţi la investiţii, mai puţin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală şi, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiţii”, a relatat Cîțu.

Cel mai mare împrumut într-o singură lună

 

În luna ianuarie, România a mai stabilit un record după ce s-a împrumutat cu 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde de euro) prin două emisiuni pe piața externă. Totodată, împrumutul a venit și după ce, la finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să renunțe la o ieșire pe piața externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice, conform profit.ro.

Aşadar, totalul împrumuturilor de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanţare de 131,5 miliarde lei (diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei).

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata