20 de ani de la moartea actorului Ştefan Bănică

Ștefan Bănică s-a născut la 11 noiembrie 1933, în localitatea Călărași, județul Dolj.

A dovedit înclinații artistice încă de copil, iar după ce familia sa s-a mutat la București a cântat în Corul de copii Radio și a participat, tot la radio, la emisiuni dedicate copiilor. A absolvit Liceul ”Dimitrie Cantemir” din București.

Talentul actoricesc al lui Ștefan Bănică a fost remarcat de Radu Beligan. Cel care avea să devină unul dintre cei mai renumiți actori ai comediei românești a absolvit în anul 1955 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, la clasa profesorului Alexandru Finți.

Actor complex, reprezentant de marcă al scenei și ecranului românesc, Ștefan Bănică a interpretat o serie de personaje pe scenele teatrelor bucureștene, în numeroase filme, pe micul ecran sau la teatrul național radiofonic.

După absolvire, a debutat la Teatrul din Galați, apoi a venit în București, unde a jucat la început la Teatrul Giulești. A avut roluri memorabile în piese precum ”Băiat bun, dar cu lipsuri” de Nicuța Tănase, ”…Escu” și ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, ”Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu ș.a.

Pe scena Teatrului Bulandra a evoluat alături de mari nume ale scenei românești, realizând creații actoricești de excepție în „D’ale carnavalului” (Iordache), „O scrisoare pierdută” (Ghiță Pristanda), „Revizorul” , „Furtuna”, „Victimele datoriei”. Roluri memorabile a făcut, de asemenea, și pe scena Teatrului de Revistă.

Datorită vocii, șarmului său și stilului inconfundabil de interpretare s-a remarcat și ca un cântăreț talentat, piesele interpretate de el ( ”Îmi acordați un dans”, ”Cum am ajuns să te iubesc”, ”Gioconda se mărită”, ”Hai, coșar, coșar”, ”Astă seară mă fac praf” ș.a.) rămânând celebre. A interpretat romanțe și cântece de petrecere și a cântat în duet cu Ileana Sărăroiu, Gică Petrescu, Irina Loghin.

Ani la rând a format împreună cu actrița Stela Popescu un cuplu comic extrem de îndrăgit în spectacole de revistă și de divertisment la televiziune.

Ștefan Bănică a jucat, de asemenea, în piese pentru Teatrul Național Radiofonic, între acestea numărându-se ”Anecdota provincială”, ”Bărbierul din Sevilla”, ”Districtul celălalt”, ”Visul unei nopți de iarnă”’ etc.

Și-a făcut debutul cinematografic în 1965 în filmul ‘Dincolo de barieră” (regia Francisc Munteanu). A mai jucat în filmele: ”Golgota” (1966) , ”Împușcături pe portativ” (1967), ”Tunelul” (1967) , ”Vin cicliștii” (1968), ”Zile de vară” (1968), ”Brigada Diverse intră în acțiune” (1970), ”Cântecele mării” (1971), ”Brigada Diverse în alertă!” (1971), ”Proprietarii” (1973), ”Păcală” (1974), ”Fair Play” (1977), ”Cianura și picătura de ploaie” (1978), ”Septembrie” (1978), ”Singur printre prieteni” (1979), ”Nea Mărin miliardar” (1979), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1982), ”Harababura” (1990), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993).

Fiul său Ștefan Bănică Jr. i-a moștenit talentul și i-a urmat cariera atât în actorie cât și în muzică.

Ștefan Bănică a murit la 26 mai 1995, la București.

La 12 noiembrie 2003, în centrul orașului Călărași a fost dezvelit un bust al actorului, în prezența fiului său Ștefan Bănică Jr. De asemenea, la casa în care s-a născut celebrul actor a fost amplasată o placă comemorativă, iar o stradă din Călărași îi poartă numele.

Tot la Călărași s-a organizat Festivalul teatrelor de amatori ”Ștefan Bănică”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata