ANEIR propune compensarea TVA de rambursat prin procedura acceptării tacite

17

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din România (ANEIR) a propus compensarea TVA de rambursat cu alte obligatii la bugetul de stat printr¬o procedura accelerata, de acceptare tacita, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR si co-presedinte al Consiliului pentru Export al României.

“ANEIR a propus ca reducerea blocajului din rambursarile de TVA sa se faca prin compensarea din oficiu cu alte obligatii financiare fata de bugetul consolidat al statului, la expirarea termenului de 45 zile prevazut in Codul de Procedura Fiscala, daca Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a reusit sa incheie documentele pentru compensare”, a spus Mihai Ionescu.

El a subliniat ca, prin aceasta operatiune, ANAF isi mentine integral drepturile de control ulterior in privinta validitatii compensarii cerute si realizate “din oficiu”.
Potrivit secretarului general al ANEIR, intârzierea de catre stat a platii TVA de rambursat reprezinta una dintre “greutatile curente” ale agentilor economici si care, in actuala situatie de criza, are un impact major asupra lichiditatii afacerilor.

Vicepresedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, a afirmat, la seminarul “Antreprenori europeni”, cofinantat de UE, ca masura propusa de ANEIR este “utila si necesara” si ca o va supune aprobarii conducerii Ministerului Finantelor Publice. De altfel, aceasta propunere a ANEIR a fost cuprinsa in programul anticriza insusit de Guvern la inceputul anului, dar a ramas netranspusa in practica “din motive care ne scapa”, a adaugat secretarul general al ANEIR.

La sfârsitul lunii trecute, valoarea totala a rambursarilor de TVA era de 3,941 miliarde lei din care 1,782 miliarde lei erau deconturi intârziate, conform ANAF. Seminarul “Antreprenori europeni”, organizat de ANEIR in parteneriat cu alte structuri neguvernamentale si având cofinantarea UE, a vizat dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si antreprenoriatului, precum si identificarea oportunitatilor de accesare a fondurilor structurale pentru redresarea IMM-urilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata