APIA: Peste 5.500 adeverinţe eliberate pentru crescătorii de animale

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a eliberat pâna in prezent aproximativ 5.500 adeverinte pentru crescatorii de animale care intentioneaza sa acceseze credite de la bancile care au incheiat conventii pentru finantarea capitalului de lucru.

Potrivit unui comunicat al APIA, adeverintele solicitate de fermieri incepând cu data de 6 noiembrie au fost eliberate pentru un numar de 76.966 bovine, 485.708 ovine si 46.242 caprine. Astfel, in perioada mentionata au fost eliberate aproximativ 3.700 adeverinte pentru CEC Bank SA, aproximativ 640 adeverinte pentru Banca Comerciala Româna, 640 de adeverinte pentru BRD – Groupe Societe Generale SA si aproximativ 600 adeverinte pentru Raiffeisen Bank.

Potrivit Conventiei, adeverinta eliberata de APIA confirma faptul ca beneficiarul Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic a depus cererea de plata pentru pentru anul 2009 si ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative. De asemenea, adeverinta confirma numarul de animale eligibile pentru acordarea platilor, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata. În acelasi timp, adeverinta va preciza si suma pe care o mai are beneficiarul de primit reprezentând a doua transa a Platilor Nationale Directe Complementare.

Potrivit APIA, sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap, iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/cap. Agentia a platit deja prima transa pentru acordarea PNDC, in cuatum de 200 lei/cap bovina si de 15 lei/cap ovina/caprina, dar din cauza erorilor de cont bancar al beneficiarilor (cont inchis, cont eronat, cont inexistent), s-a intors suma de peste 3 milioane lei reprezentând sprijinul pentru 2.020 fermieri.

Adeverintele se elibereaza in urma unei cereri depuse de catre beneficiari la Centrele Judetene APIA. Alaturi de cererea de eliberare a adeverintei, beneficiarul trebuie sa depuna o copie CI/BI, in cazul persoanelor fizice, respectiv o copie CUI si originalul imputernicirii de reprezentare, in cazul persoanelor juridice. De asemenea, beneficiarul trebuie sa prezinte un extras de cont emis de una dintre bancile care au incheiat conventii cu APIA.

Comisia Europeana a aprobat României pentru anul 2009 un plafon de aproximativ 250 de milioane de euro pentru acordarea subventiilor din bugetul national in sectorul zootehnic, cu aproape 10 milioane de euro mai mult decât in anul 2008. Pentru prima pe exploatatie, specia bovina, nivelul maxim alocat României este de 182,792 milioane euro, fata de 176,305 milioane euro, plafonul stabilit pentru anul 2008, iar pentru specia ovine/caprine, 66,657 milioane euro, comparativ cu 64,614 milioane euro, anul trecut.

Potrivit APIA, pentru specia bovina au fost declarate eligibile la plata un efectiv de 1.348.724 capete, iar la ovine 6.373.000 capete. Anul trecut crescatorii de animale au primit un sprijin financiar de 495 de lei la vaca, in doua transe, iar la oaie 43,9 lei/cap de animal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata