Asociaţiile de protecţie a animalelor acuză autorităţile că nu au rezolvat problema maidanezilor

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din Bucureşti care militează pentru protecţia animalelor au acuzat autorităţile de incompetenţă în ceea ce priveşte soluţionarea problemei câinilor de pe străzi.

Preşedintele Asociaţiei „Cuţu, cuţu”, Marcela Lungu, a declarat că eutanasierea animalelor comunitare nu reprezintă o soluţie pentru eliminarea lor, decât pe termen scurt, importantă fiind numai sterilizarea acestor animale. În opinia sa, legislaţia din domeniul protecţiei animalelor este foarte bună şi a dat exemplul legii 9/2008 (pentru modificarea şi completarea legii 205/2004 privind protecţia animalelor) şi al celei privind modificarea ordonanţei 155/2001 în baza căreia s-au eutanasiat câinii în urmă cu şase ani.

În replică, directorul general al Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân din cadrul PMB, Simona Panaitescu, a precizat că Primăria Capitalei are încheiat, încă din anul 2008, un protocol de colaborare cu patru organizaţii neguvernamentale, care s-au obligat să adopte câinii sterilizaţi, dar care au renunţat la înţelegere pentru că animalele întoarse în stradă au muşcat oameni şi nu au vrut să mai răspundă de ele.

Reprezentantul municipalităţii a precizat că, din 2008, au fost sterilizaţi 11.000 de câini comunitari, iar în prezent în adăposturi se află circa 1.000 de patrupede. Primăria Capitalei are funcţionale adăposturile de la Mihăileşti şi Theodor Pallady. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a anunţat marţi că a depus încă de săptămâna trecută la Camera Deputaţilor propuneri pentru modificarea legislaţiei referitoare la câinii fără stăpân, urmând ca acestea să fie dezbătute şi să urmeze calea procedurală.

El a arătat că statisticile puse la dispoziţie de Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” relevă faptul că problema câinilor fără stăpân continuă să nu fie rezolvată, persoanele care au suferit afecţiuni din cauza muşcăturilor de câini fiind în creştere şi costul serviciilor medicale cu tratamentul victimelor – din ce în ce mai mare.

Noile prevederi legislative stipulează că eutanasierea animalelor se va face după 7 zile, obligatoriu, dacă acestea nu au fost revendicate de nimeni. În acest timp se vor rezolva cu precădere cererile de revendicare a animalelor. Amenzile care vor fi prevăzute în noua lege variază de la 1.000 la 5.000 de lei, fiind stabilite în funcţie de gravitatea cazurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata