BCE: Creştere a bancnotelor falsificate pe primul semestru al lui 2009

Numărul bancnotelor false în euro a crescut, în primul semestru al lui 2009, conform Băncii Centrale Europene (BCE), transmite AFP.

În total, 413.000 de bancnote contrafăcute au fost retrase din circulaţie, cu 17 la sută mai mult decât în al doilea semestru al anului 2008, precizează instituţia, într-un comunicat.

Conform BCE, această creştere este cauzată de multiplicarea mijloacelor de falsificare deja cunoscute şi nu apariţiei altora noi.

La sfârşitul lui iunie, a avut loc o captură importantă de bancnote false în Bulgaria.

Poliţia a arestat 17 falsificatori bănuiţi şi a confiscat bancnote false în valoare de 400.000 de euro, destinate a fi puse în circulaţie în ţările Uniunii Europene.

În februarie, şefii unei reţele bănuite de a fi plasat pe piaţa europeană bancnote false de 100 de euro au fost arestaţi la Belgrad (Serbia), unde a fost descoperită şi o imprimerie clandestină.

În comparaţie cu numărul bancnotelor adevărate puse în circulaţie, 12,5 miliarde, numărul bancnotelor falsificate rămâne modest, estimează BCE.

Cele mai frecvente bancnote false sunt cele de 20 şi de 50 de euro, adică 48,5 la sută, respectiv 34 la sută din totalul acestora.

Cea mai mare parte a bancnotelor false (peste 98 la sută) au fost confiscate din cele 16 ţări ale zonei euro, aproximativ unu la sută din statele membre ale Uniunii Europene, şi mai puţin de 0,5 la sută din alte regiuni ale lumii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata