Boc: La începutul lui septembrie 2009 ne angajăm răspunderea pe Legea unică de salarizare

20

Drumul parcurs de proiectul Legii unice de salarizare se va incheia la inceputul lui septembrie, când Executivul isi va asuma raspunderea pe acest proiect, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Emil Boc.

“Legea unica de salarizare are un drum lung. La inceputul lui septembrie se va incheia acest drum si urmeaza sa ne asumam raspunderea. Am stabilit ca este gata cu tergiversarile si amânarile.

Am avut un termen in iunie, când Legea a fost discutata cu expertii Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International. Se fac acum ajustari, calcule, variante, scenarii de lucru.

Marti vom discuta cu partenerii sociali, pentru a le prezenta concluziile analizelor facute de specialistii din Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor”, a spus Boc.

Primul ministru a subliniat ca, prin legea unica de salarizare nu vor scadea salariile profesorilor si medicilor.

“Ce se vorbeste acum, ca prin Legea unica de salarizare vor scadea salariile profesorilor, ale medicilor, este poveste… nu vor scadea.

În orice stat exista câteva categorii ce nu-si pot face decât meseria lor, acum sunt judecatorii, politistii. Ei au un anumit salariu.

Urmeaza apoi celelalte categorii de bugetari, ce trebuie pozitionati corect si ca raport si ca suma de bani”, a afirmat Boc.

Seful Guvernului a precizat ca, se urmareste ca, pâna in 2015, salariile mici sa creasca accelerat, iar cele din vârful piramidei vor stagna, astfel incât sa se poate ajunge la raportul de 1/15, fata de 1/75 cât este in prezent intre cel mai mic si cel mai mare salariu.

“În aceasta lege de salarizare, se va asigura cresterea salariilor incepând cu baza. Cei cu salarii mici vor fi primii beneficiari”, a aratat Boc.

Primul ministru a subliniat ca acelasi lucru se va intâmpla si in sistemul de pensii. “Îi vom integra si pe cei cu pensii speciale in acest sistem, nu vor mai fi privilegiati ai sortii cum sunt in momentul de fata.

La pensionari, categoria cea mai afectata de aceasta criza, vom asigura anul acesta si majorarea de 2%”, a explicat Boc, adaugând ca majorarea nu ii vizeaza pe cei cu pensii speciale.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News