Cât de profitabil este să îţi dotezi casa cu panouri solare. În cât timp îţi recuperezi investiţia


Numărul românilor care îşi vor monta panouri solare pe case s-ar putea dubla până la sfârşitul anului, ajungând la 35.000, datorită lansării, din luna iulie, a programului guvernamental Casa Verde. Estimarea aparţine uneia dintre companiile de pe piaţa de profil.

Sistemele solare sunt folosite în principal pentru producerea de apă caldă menajeră. Prin acest program, statul suportă o parte dintre costurile instalării de sisteme solare, centrale pe peleţi şi pompe de căldură. Investiţia pentru un sistem de panouri solare porneşte de la circa 3.000 lei, pentru un sistem solar complet – un panou plus un boiler-, în timp ce sistemele complexe cu tuburi vidate pot ajunge şi până la 15.000 lei, informează Gândul.

Pentru a primi subvenţia de la stat, o persoană trebuie mai întâi să dispună de suma necesară şi să facă investiţia. Problema ar fi că nu ştii exact când primeşti înapoi banii de la stat”, ne-a explicat Nicolae Olariu, preşedintele Asociaţiei Patronale pentru Surse Noi de Energie.

Astfel, în cazul celor care îşi vor monta o centrală pe peleţi sau un sistem cu panouri solare, valoarea subvenţiei pe care o pot primi prin Casa Verde va fi de până la 6.000 de lei, în timp ce, pentru pompele de căldură, se va ajunge până la 8.000 de lei. Directorul de vânzări al Ariston Thermo România, Cătălin Drăguleanu, estimează că bugetul alocat Programului Casa Verde pentru anul 2010, de 110 milioane lei, este suficient pentru circa 18.000 de locuinţe din România. El spune că probabil peste 90% dintre beneficiari vor opta pentru sistemele solare.

Amortizarea investiţiei, în cinci ani

Amortizarea investiţiei se face în 4-6 ani, în lipsa subvenţiei de la stat, şi depinde foarte mult de randamentul sistemului, care este influenţat de poziţionarea faţă de soare şi perioada de expunere la radiaţiile solare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata