Catedrala Mântuirii Neamului va fi proiectată de o firmă din Bacău

27

Catedrala Mântuirii Neamului va fi proiectată de o firmă din judeţul Bacău, care a prezentat cel mai bun plan pentru rezistenţă şi instalaţii, precum şi preţul rezonabil, a declarat vineri (2 iulie 2010) într-o conferinţă de presă, episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul.

Potrivit acestuia, preţul proiectului prezentat de SC Vanel Exim SRL este de circa 100 de milioane de euro. Preţul iniţial al lucrării, la roşu, fusese estimat la aproximativ 200 de milioane de euro.
„Juriul a analizat concordanţa dintre criteriile de evaluare care rezultau din caietul de sarcini şi tema propusă de Patriarhia Română, ca beneficiar, şi rezultatele pe care le-au prezentat subcomisiile formate din specialişti.

De asemenea, juriul a dorit să respecte evaluarea pe care au făcut-o cele patru subcomisii, păstrând punctajele şi clasamentele rezultate la aceste subcomisii. (…) Locul I a fost acordat proiectului numărul 2 (realizat de societatea SC Vanel Exim SRL Bacău – n.r.) care a întrunit 81,52 de puncte”, a anunţat episcopul vicar patriarhal. Patriarhia Română a adunat deja o sumă de bani din donaţii şi sponsorizări, a cărei valoare nu a fost făcută publică, dar din care s-au plătit deja anumite lucrări.

Anunţarea câştigătorului concursului de selecţie fusese stabilită, iniţial, pentru data de 30 iunie, însă BOR a decis să aducă la cunoştinţa publicului numele constructorului catedralei în data de 2 iulie, pentru a marca astfel sărbătoarea Sfântului Ştefan cel Mare cunoscut ca mare ctitor de lăcaşuri sfinte.

Pentru evaluarea celor şapte proiecte care au intrat în concursul de selecţie, au fost create 4 subcomisii – de rezistenţă, de arhitectură, de instalaţii şi o subcomisie economico – financiară -, care şi-au prezentat rezultatele şi punctajele unei comisii de evaluare finale, formată din preoţi, ingineri, consultanţi de specialitate, experţi în studii de fezabilitate şi proiecte.

Construcţia Catedralei va începe în toamnă şi, tot din toamnă, va fi demarată o campanie de colectare de fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului, colecta urmând să se desfăşoare numai prin biserici.
Catedrala Mântuirii Neamului va avea o lungime de ansamblu de 120 de metri, lăţimea va fi de 70 de metri, iar cea mai înaltă turlă va măsura 120 de metri, suprafaţa Catedralei urmând să fie de zece ori mai mică decât cea a Palatului Parlamentului lângă care va fi construită.

PS Ciprian Câmpineanul a reamintit, în conferinţa de presă, că Patriarhia Română nu a solicitat bani de la stat pentru construcţia catedralei, în prezent fiind în curs negocieri cu cinci sau şase bănci pentru deschiderea unei linii de creditare în valoare de 100 de milioane de euro. El a precizat că Patriarhia Română se va folosi doar de suma de care are nevoie pentru începerea lucrărilor, iar odată cu demararea acestora vor fi create şi 4.000 de noi locuri de muncă.

Episcopul vicar patriarhal a precizat că toate cele şapte proiecte, care au fost analizate în concurs, urmează să fie preluate pentru construirea altor catedrale în ţară sau în străinătate, existând deja cereri pentru astfel de construcţii în Spania şi SUA.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News