Cazanciuc: Amnistia şi graţierea pot fi o soluţie la supraaglomerarea penitenciarelor, dacă există un acord social

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri că amnistia și grațierea pot fi o soluție pentru supraaglomerarea din penitenciare, dar că o lege în acest sens trebuie adoptată „dacă există un acord social”.

„Pentru supraaglomerarea din sistemul penitenciar românesc poate fi o soluție. O soluție de amnistiere, de grațiere, cum s-a întâmplat în multe state europene, trebuie adoptată dacă există un acord social, dacă aproape toată lumea este de acord cu asemenea măsură și, evident, decizia aparține Parlamentului”, a afirmat Cazanciuc, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă Ministerul Justiției și Guvernul își vor schimba poziția cu privire la proiectul de lege privind amnistia și grațierea, Robert Cazanciuc a precizat că ministerul pe care îl conduce a dat un aviz negativ „pe un proiect concret”.

„Eu am spus, de fiecare dată, că noi am dat un aviz negativ pe un proiect concret, așa cum a fost gândit la un moment dat de inițiatori. Dacă altcineva o să inițieze un alt proiect, o să vedem, de asemenea, în concret, ce aviz vom da”, a mai spus ministrul Justiției.

În prezent, a precizat el, Ministerul Justiției vrea să obțină finanțare europeană pentru rezolvarea problemei din sistemul de penitenciare.

„Ideea unui parteneriat public-privat — și avem aici în studiu o variantă britanică și o variantă americană. Avem mai multe demersuri pe care le-am făcut la Bruxelles și o să facem în continuare acest lucru pentru a introduce problema sistemului penitenciar într-un program de finanțare europeană, pentru că altfel României îi va fi foarte greu să construiască penitenciare când avem cu siguranță și alte priorități — sănătate, educație, instanțe de judecată. Construcția unui penitenciar la un standard de 700-900 de locuri înseamnă peste 50 de milioane de euro, bani pe care evident în acest moment nu-i avem”, a explicat el.

Ministrul a adăugat că are mare încredere că la un moment dat autoritățile de la Bruxelles vor decide să sprijine această solicitare.

„Nu suntem singuri. Sunt cred șapte state europene care au fost de acord cu demersul nostru de încerca să obținem o finanțare europeană pentru sistemul penitenciar”, a subliniat Cazanciuc.

Despre utilizarea telefoanelor mobile de către persoanele private de libertate, ministrul a menționat că, față de anul trecut, în baza unor măsuri punctuale și a unui plan cerut la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), numărul telefoanelor folosite în penitenciare s-a redus foarte mult, respectiv la mai puțin de jumătate.

„Avem, de asemenea, în derulare și în scurt timp va fi implementat proiectul de bruiere a semnalului de telefoane mobile în toate penitenciarele din România. (…) Toate chestiunile punctuale semnalate în presă sunt verificate de conducerea ANP”, a susținut Cazanciuc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata