Chiriţoiu: Serviciile publice sunt un sector cu potenţial mare de risipă de bani, ce ar trebui mai bine reglementat

Serviciile publice sunt un domeniu cu un potențial mare de risipă de bani, care ar trebui mai bine reglementat pentru a întări competiția pe piață, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un interviu acordat AGERPRES.

El a precizat că a cerut Primăriei Capitalei să explice de ce costurile gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti sunt mai mari decât în alte oraşe. Chiriţoiu a semnalat că, direct sau indirect, aceste costuri sunt plătite tot de consumatori, fie prin facturile la căldură şi apă caldă, fie prin taxele şi impozitele locale.

Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei recunoaşte că piaţa gazelor, pe care autorităţile vor să o liberalizeze la 1 iulie, ridică probleme de competiţie, în condiţiile în care există doar doi producători autohtoni (Petrom şi Romgaz) şi o singură sursă de import: Federaţia Rusă.

Chiriţoiu a mai răspuns, în interviu, de ce îşi doreşte un nou mandat la şefia Consiliului Concurenţei şi care este noua metodă de numire a conducerii instituţiei.

AGERPRES: Care sunt domeniile din România unde concurenţa este şubredă?

Bogdan Chiriţoiu: În special în domeniile reglementate. Din acest motiv sunt reglementate, întrucât concurenţa nu se poate manifesta atât de bine.

AGERPRES: Și ce faceţi pentru asta?

Bogdan Chiriţoiu: Colaborăm cu reglementatorii: cu ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii n.r), cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r), cu sectorul bancar, întărim colaborarea cu Banca Naţională a României şi ne-am dori o mai bună colaborare cu ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice).
În domeniile cu contracte cu durate mari, în salubritate, contracte de apă, acolo unde sunt ajutoare de stat gestionate de autorităţi locale, în servicii publice în general e un potenţial mare de risipă de bani. În această zonă, mai multă rigoare şi mai multă concurenţă ar ajuta.

Aici avem multe autorităţi locale, cu capacităţi diferite, din acest motiv cred că o reglementare ar putea ajuta mai mult această zonă.
Un caz recent: acum discutăm cu Primăria Bucureşti care ar fi costul rezonabil pentru o gigacalorie la Elcen. Ne-au spus că ei se compară cu altă companie similară bine condusă şi ne-au dat drept exemplu Constanţa. E discutabil dacă Constanţa este un exemplu de bună practică pe această zonă sau nu. Sunt oraşe în România care au costuri mai mici decât Bucureştiul sau Constanţa. Nu la costul pentru populaţie mă refer, ci la cel de producţie.

AGERPRES: Dar de ce aveţi suspiciuni că nu ar fi costul corect?

Bogdan Chiriţoiu: E cel mai eficient? Noi îl introducem în teorie. Ce zice UE? Un serviciu public de acest gen, de interes general, se introduce prin licitaţie. Dacă nu faci licitaţie, trebuie să dai o compensaţie care să fie la un nivel similar cu al unei companii bine conduse. Deci trebuie să ai un benchmark. Diferenţele sunt mari de costuri, şi la apă, şi la energie termică, între oraşele ţării.

Cred că ar fi datoria operatorului şi al proprietarului să ia măsuri să crească eficienţa, nu s-o arunce în spinarea consumatorilor, direct sau indirect. Chiar dacă Primăria nu ia aceşti bani prin tarife, îi ia prin taxe şi tot consumatorii plătesc aceşti bani.

AGERPRES: Aveţi o analiză pe acest segment?

Bogdan Chiriţoiu: Nu avem, dar vrem să facem, din acest motiv am şi început discuţiile, să strângem un pic şurubul, să fim mai riguroşi în a cere argumente din partea autorităţilor. Însă aici trebuie şi reglementatorul să-mi spună care sunt costurile rezonabile şi atunci pot să-mi dau seama care sunt oraşele unde pot să spun că sunt costuri rezonabile şi unde nu.

AGERPRES: De obicei, reglementatorii au aceste răspunsuri, care sunt costurile rezonabile?

Bogdan Chiriţoiu: Nu, în această zonă, nu.

AGERPRES: Și atunci cine poate să le aibă?

Bogdan Chiriţoiu: O să mai strângem şi noi date şi o să mai presăm reglementatorii. Nu se fac lucrurile peste noapte, dar încet-încet, dacă suntem sârguincioşi şi perseverenţi, undeva o să apară rezultate şi pe zona asta.

AGERPRES: Ce se întâmplă pe piaţa gazelor? Există o problemă acolo?

Bogdan Chiriţoiu: N-aş spune că este o problemă acum. Noi trebuie să facem să nu fie o problemă nici pe viitor. Este o piaţă reglementată pe care vrem s-o liberalizăm.

AGERPRES: E bine să liberalizăm o piaţă aşa cum arată acum piaţa gazelor?

Bogdan Chiriţoiu: E bine să avem o piaţă reglementată? E o afacere mai bună?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata