Coeficienţii de finanţare cost pe elev vor fi rediscutaţi

Coeficienţii de finanţare pentru costul per elev pentru învăţământul vocaţional vor fi rediscutaţi, a declarat marţi (23 martie 2010) într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Cătălin Baba, precizând că există bani pentru finanţarea acestui tip de învăţământ.

Baba a precizat că în cadrul discuţiei cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-a discutat şi despre finanţarea de către MECTS a concursurilor şi olimpiadelor sportive în învăţământul preuniversitar.
Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a afirmat, după discuţiile cu secretarul de stat, că sindicaliştii au luat cunoştinţă de „bunele intenţii” ale MECTS şi de promisiunile ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Dacă modificările privind coeficienţii de finanţare per elev de la liceele vocaţionale îi vor satisface pe colegii noştri de la acele instituţii de învăţământ, ne oprim cu protestele. Aşteptăm acestă nouă recalculare a finanţării. Rămâne de văzut cum va arăta învăţământul vocaţional în 2011, din punctul de vedere al fondurilor”, a spus Pop.

Preşedintele sindicatului învăţământ preuniversitar din sectorul 1, Sorin Dragne, a afirmat că sindicaliştii au primit asigurări din partea reprezentanţilor MECTS că fondul de salarii este suficient şi că va ajunge până la sfârşitul anului 2010. „Avem promisiunea verbală a ministrului, aşteptăm cu încredere ca hotărârea de guvern să fie modificată şi costul per elev să fie mai mare la liceele vocaţionale”, a mai spus Dragne.

Peste 70 de sindicalişti aparţinând FSLI au protestat, marţi, în faţa MECTS, acuzând faptul că nu a fost reevaluat costul per elev la liceele vocaţionale şi şcolile confesionale. Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a declarat, la începutul protestului, că actualul cost per elev, de 3.600 de lei pe an pentru liceele vocaţionale şi şcolile confesionale, reprezintă jumătate din suma ce ar fi trebuit alocată.

În opinia sa, banii pentru liceele de arte nu ar ajunge în acest an decât până cel târziu în luna mai, iar la liceele sportive până în august, în cazul în care ministerul nu va asigura plata salariilor din fondul său de rezervă.
Acesta a adăugat că în cazul în care finanţarea per elev se va menţine la nivelul actual, se va reduce numărul de clase în învăţământul confesional şi şcolile vocaţionale.

„Aceste licee vocaţionale au obţinut cele mai multe medalii şi diplome, dar Guvernul nu ţine seama de acest lucru. Deşi ni s-a spus acum trei săptămâni că va fi modificat acest cost per elev, nu s-a făcut nimic până acum”, a subliniat Liviu Pop. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a discutat cu sindicaliştii protestatari, dând asigurări că nu există motive de îngrijorare pentru învăţământul vocaţional, ”cum nu există nici în altă parte”.

”Locurile unde apar probleme punctuale, le rezolvăm”, a subliniat ministru. Acesta a precizat de asemenea că în ceea ce priveşte costul per elev la învăţământul vocaţional şi şcolile confesionale, problema este rezolvată încă din momentul când s-a realizat bugetul.
„Nu aveţi nicio problemă, nu ascultaţi ce spune lumea, ci doar ceea ce spune MECTS. Îmi pare rău că ceea ce spun eu liderilor de sindicat nu ajunge la dumneavoastră”, a afirmat ministrul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata