Cofinanţarea proiectelor semnate de MCSI a atins 1 miliard de lei

Valoarea de cofinantare solicitata pentru proiectele din telecomunicatii a ajuns la suma de 1 miliard de lei, de 7,7 ori mai mare decât cuantumul disponibil, iar rata plasarii fondurilor structurale a depasit 425% fata de alocarea din perioada 2007-2009, ca urmare a cresterii gradului de interes pentru finantarea din fondurile structurale, informeaza Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Pe fondul acestei situatii, in data de 9 septembrie MCSI a lansat un nou apel de proiecte in cadrul operatiunii 3.2.1 “Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesať, in valoare de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 26 milioane lei din bugetul de stat.

Suma maxima cu care poate fi finantat un proiect ajunge la 21,5 milioane lei la nivel national si 5,5 milioane lei la nivel local. Rata de cofinantare este de 100% pentru ordonatorii de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, si 98% pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili.

În data de 26 octombrie, data-limita de depunere a dosarelor pe aceasta operatiune, au fost inregistrate 241 proiecte, cu o valoare totala de 332 milioane de euro, iar valoarea de cofinantare solicitata este de 260 milioane euro, reprezentând de 7,7 ori mai mult decât valoarea grantului disponibil, in crestere fata de apelul anterior pentru aceeasi operatiune, in cadrul caruia suma totala solicitata a fost de 3,7 ori mai mare decât suma disponibila.

Potrivit MCSI, pâna in acest moment, in cadrul ape lurilor de proiecte lansate au fost aprobate spre finantare proiecte cu o valoare totala de aproximativ 133 milioane de euro, din care circa 108 milioane fonduri FEDR.
Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finantare, numai in anul 2009, acopera aproximativ 84% din valoarea cumulata a alocarilor pentru perioada 2007-2009.
Cele mai multe proiecte (122) au fost semnate in cadrul operatiunii 3.1.1, care are drept beneficiari inclusiv IMM-urile, valoarea contractelor fiind de 8,7 milioane lei.

Pentru operatiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate si semnate 15 proiecte in valoare totala de aproximativ 180 milioane lei, in timp ce in cadrul operatiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un numar de 26 de proiecte dintre care opt in valoare totala de aproximativ 104 milioane lei au fost semnate, doua proiecte sunt pe circuitul de semnare si alte doua sunt in curs de avizare.

Operatiunea 3.2.2 (interoperabilitate), a adunat un numar de noua proiecte, in valoare de 29 milioane le i, iar in operatiunea 3.1.4 au fost contractate sapte proiecte, având ca beneficiar Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Obiectivul acestora il constituie conectarea unui numar de 2.302 unitati scolare la internet de banda larga, iar valoarea lor totala este de 164.906.547 lei.

La ora actuala, MCSI evalueaza un numar de 37 de proiecte depuse in cadrul operatiunii 3.2.4 local (e-sanatate). Totodata, pentru operatiunea 3.2.4 central, Ministerul Comunicatiilor a semnat un contract de finantare in domeniul e-sanatatii, parte a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, având ca beneficiar Ministerul Sanatatii, pentru proiectul “Implementarea sistemului national de prescriptie electronica”.

Proiectul, in valoare de 88 milioane de lei, din care asistenta nerambursabila are o valoare de 71 milioane de lei, isi propune sa imbunatateasca calitatea actului medical si sa optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului national de prescriptie electronica.

În cadrul operatiunii 3.3.1 “Sprijin pentru sisteme TIC integrate si alte aplicatii electronice pentru afaceri”, se afla in curs de evaluare tehnico-economica un numar de 105 proiecte, a caror valoare totala a cofinantarii solicitate este de 38 milioane lei, iar alte 6,9 milioane lei vor fi destinate finantarii a 17 proiecte din operatiunea 3.3.2 “Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii on-line pentru afaceri”.

MCSI a anuntat ca pentru promovarea Strategiei Nationale de Comunicatii in Banda Larga, va debloca in per ioada urmatoare fonduri structurale in valoare de 84 milioane de euro. Suma va fi folosita pentru a finanta infrastructura de comunicatii ce va permite accesul la internet in banda larga cu precadere in zonele defavorizate din acest punct de vedere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata