Cojile de ceapă, varianta „bio” de a vopsi ouăle de Paşte

23

Vinerea Mare este ziua în care în multe case din judeţul Bistriţa-Năsăud se vopsesc ouăle de Paşti, iar unele dintre gospodine au început de mai mult timp să adune coji de ceapă, în special de ceapă roşie, pentru a colora ouăle în varianta „bio”, fără vopsele chimice care pot pătrunde prin coajă.

Ouăle ce urmează să fie vopsite sunt spălate şi curăţate, iar pe ele se fixează frunzuliţe ale căror forme vor rămâne imprimate pe coajă după vopsire — un fel de abţibilduri autohtone din frunze de trifoi, talpa-gâştei, pătrunjel sau păpădie. Apoi, acestea se aşază într-un ciorap, se leagă fiecare separat şi apoi ciorapul la capete, pentru a se fixa cât mai bine frunzele.

Între timp, cojile de ceapă sunt puse la fiert într-un vas cu apă şi cu puţin oţet, după care se introduc ouăle. Din momentul în care apa dă în clocot, ouăle sunt lăsate la fiert la foc mic timp de aproximativ zece minute, pentru a prinde culoare.

La final, după ce ouăle au fost scoase şi s-au răcit, frunzele sunt date la o parte, iar coaja este unsă cu puţin ulei sau slănină, pentru a căpăta luciu.

Câteva dintre aceste ouă — câte unul pentru fiecare membru al familiei — se duc la biserică în noaptea de Înviere, pentru a fi sfinţite. După întoarcerea acasă de la slujbă, familia ciocneşte ouăle, spunându-şi „Hristos a înviat!” şi bucurându-se de zilele de sărbătoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News