Costel Ceocea (SIF 2): Piaţa de capital, foarte sensibilă la orice ‘adiere’ guvernamentală, nu a fost consultată în elaborarea măsurilor anticriză

Noi reglementări fiscale pentru piaţa de capital sunt impuse de situaţia conjuncturală în care ne aflăm, dar eleborarea pachetului de măsuri ce atinge piaţa financiară şi investiţională ar fi necesitat şi consultarea specialiştilor în domeniu, fie ei din domeniul bursier, investiţional de portofoliu, membri ai Academiei Române, cadre didactice universitare cu experienţă, specialişti în tranzacţii financiare, a declarat Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF 2).

‘Nu ştim, concret, conţinutul real al acestui pachet de măsuri ce priveşte piaţa de capital, atingerea unor drepturi ale celor ce lucrează în IT, pentru că elaborarea lor nu a fost precedată de consultări cu specialişti din domeniu, alţii decât cei din patronate.

Cred că trebuiau atraşi specialişti care să asigure o bună fundamentare a acestor măsuri. Nu văd de ce nu au fost consultaţi specialişti care lucrează în institute de cercetare din domeniul financiar, din Academia Română care au autoritate profesională, dar şi morală’, a spus Ceocea.

Precizând faptul că piaţa de capital este o zonă ‘foarte sensibilă ,’la orice ,,vânt’ politic, chiar la orice,,adiere’ lansată de o guvernare’, preşedintele SIF Moldova afirmă că, în aceste condiţii ‘oamenii ce lucrează în piaţa de capital din România au rămas surprinşi de uşurinţa etalată de cei ce conduc ţara în vehicularea foarte multor intenţii legislative care vizează piaţa de capital, fără ca măcar odată să fie invitaţi pentru a discuta, dezbate succesiunea ori oportunitatea, efectele unor asemenea pachete de măsuri, modul în care ar putea să se reflecte benefic în activitatea din domeniu şi , implicit, în economia românească’.

Costele Ceocea consideră că enunţarea unor asemenea măsuri, ‘deşi nu a afectat, încă, direct activitatea SIF, va avea consecinţe ulterioare’.

‘Le vom resimţi în calitate de investitori, dar şi în ceea ce priveşte performanţele unor entităţi din portofoliul nostru, care vor fi afectate de asemenea decizii.

Nu putem privi cu indiferenţă, în necunoaştere, asemenea impuneri, obligaţii faţă de unele categorii profesionale, cum ar fi cele ce lucrează în domeniul IT, având în vedere că, prin maniera în care sunt tratate, pot părăsi ţara în care s-au format intelectual şi profesional la înalt nivel. Ori, pentru a-i menţine, în condiţiile unei oferte internaţionale mari şi atrăgătoare trebuie să le oferim facilităţi’, a precizat preşedintele SIF Moldova.

‘Cred că prin geneza modului în care SIF-urile au apărut, formule atipice în piaţa de capital prin modul de organizare, regulamentele aplicabile, avem obligaţii dincolo de ceea ce înseamnă răspunsul nostru la nivelul aşteptărilor acţionariatului numeros, şi, faţă de ceea ce ar trebui să însemne educarea populaţiei în sensul creşterii încrederii sale în instituţiile financiare, ale celei din piaţa de capital şi , mai ales , în dezvoltarea apetitului investiţional ca modalitate de economisire şi de câştig.

Ori, schimbările bruşte, corelate cu amintirea nu tocmai plăcută privind unele eşecuri controlate din trecut nu permit acest tip de educaţie, lumea redevenind neâncrezătoare’, a precizat preşedintele SIF Moldova.

Apreciind faptul că impunerea unor obligaţii temporare de solidaritate pentru traversarea perioadei dificile în care ne aflăm ‘este o necesitate’, Costel Ceocea spune că acest fapt ar fi înţeles de populaţie, ‘dacă statul ar pune ceva în locul restricţiilor luate, reguli foarte clare , transparente de combatere a evaziunii fiscale, sancţionatorii, dacă nu se respectă disciplina financiară, indiferent de cine comite ilegalitatea, în orice operaţiune financiară ori economică, clientelismului , speculaţiilor.

Trebuie urmărit, în fapt, dacă este bună credinţă ca totul să se desfăşoare în limite legale, astfel , încât, prin măsura asumării unor responsabilităţi de către organele abilitate, să se obţină şi măsura realizării acestei solidarităţi’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata