Cristian Preda îl acuză pe președinte că este responsabil pentru actuala criză politică din România

Fostul europarlamentar Cristian Preda este de părere că actuala  criză politică care s-a creat este din cauza președintelui Klaus Iohannis. Preda susține că președintele și-ar fi abandonat rolul său constituțional și a lăsat partidele să negocieze exclusiv în afara Cotroceniului.

În convingerile sale, ”Constituția o spune clar: pentru a construi un guvern, președintele desemnează un candidat la funcția de prim-ministru. Acesta caută o majoritate. Ea e pregătită prin negocieri și validată în Parlament.

După ce a urmat acești pași, eșuând cu Dacian Cioloș și generalul Ciucă, Klaus Iohannis s-a retras și le-a cerut partidelor să formeze o majoritate, pentru ca abia apoi el să le ofere un premier. În loc să fie soluționată, criza a fost adâncită.

Bulibășeala politică actuală are o sursă: abandonarea de către președinte a rolului său constituțional.”, scrie Cristian Preda, pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis a dat ordin! Discuții tensionate cu Florin Cîțu

Florin Cîțu s-a întâlnit aseară cu Klaus Iohannis, la insistențele celor din PNL, care i-au spus că nu poate sacrifica un partid întreg pentru moftul său de a ține cu dinții de funcția de premier, au declarat surse politice pentru Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis i-ar fi spus, din nou, să nu vină la el până nu se ajunge la un consens asupra numelui premierului.

Astfel, se pare că Florin Cîțu ar fi cedat. Potrivit surselor, acesta le-ar fi promis liberalilor că astăzi urmează să se înțeleagă cu Marcel Ciolacu pentru a-l propune în funcție pe Nicolae Ciucă.

După întâlnirea cu Klaus Iohannis, chiar și apropiații acestuia i-au spus să renunțe. Alina Gorghiu, Dan Vîlceanu și alți apropiați ar fi discutat cu acesta și i-ar fi spus să nu distrugă partidul, ci să meargă la Senat, pe funcția de președinte.

În replică, Florin Cîțu ar fi răspuns că, dacă renunță la postul de premier, își dorește să facă el numirile în Guvern. De aici a plecat însă un nou conflict, ținând cont că toți știu că Nicolae Ciucă nu va accepta asta.

Totodată, Florin Cîțu a susținut miercuri că este „irelevant cine e de la PNL dacă PSD are prima opțiune de premier” deoarece l-a propus pe Alexandru Rafila pentru acest rol, însă „Ciolacu nu a fost de acord”.

„PNL nu pune condiții. Nu m-ați auzit pe mine ca Marcel Ciolacu să nu fie premier. Colegii nu mi-au cerut convocarea unui BPN. Dacă se vrea un nume, se punea ieri seara. Dacă dorește cineva să convoace BPN-ul poate fi convocat.

Dacă o să vină în BPN propunerea cu două nume o să mergem cu două nume. E irelevant cine e de la PNL dacă PSD are prima opțiune de premier. Dacă PSD vrea pe cineva anume de la PNL să vină și să spună. L-am propue pe Rafila, dar Ciolacu nu a fost de acord”, a spus Florin Cîțu.

 

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata