Cu ajutorul unor tehnici de modificare a genelor, o echipă de cercetători a creat un nou tratament pentru chelie

Foto: digi24.ro
78

Din informaţiile Wired, chelia este o afecțiune experimentată în diferite grade de două treimi dintre bărbații americani, şi nu numai, până la vârsta de 35 de ani.

Echipa de cercetători, asociată cu Universitatea din California și cu o companie de biotehnologie numită Amplifica, consideră că au identificat calea care stimulează creșterea părului, pentru a găsi noi modalități ca celulele stem să nu renunțe la producerea foliculilor de păr.

Din experimentele lor cu șoareci, așa cum se detaliază într-o nouă lucrare publicată în revista Developmental Cell de luna trecută, acestea au fost promițătoare. Șoarecii au fost modificați genetic pentru a avea calea de semnalizare a creșterii părului activată permanent. Rezultatul: șoarecilor le-a crescut rapid părul, într-un prim pas promițător către un tratament potențial inovator pentru o afecțiune incredibil de comună, mai ales având în vedere că opțiunile de tratament actuale, cum ar fi transplantul de păr și medicamentele pentru creșterea părului, sunt invazive și costisitoare.

N-o să mai ai chelie în curând

În contextul genetic, folosind secvențierea ARN, echipa a descoperit că o moleculă numită SCUBE3, care pare să pirateze foliculii pentru a produce din nou păr, a fost exprimată de șoarecii cărora le-au fost modificate genele. Tehnica a funcționat chiar și la șoarecii cărora li s-au grefat foliculi de păr umani pe piele.

Este mult de lucru înainte ca tratamentul să poată fi utilizat asupra oamenilor. Dar profesorul UCLA și directorul științific al Amplifica, Maksim Plikus, nu au probleme în a-și imagina un viitor în care SCUBE3 este un tratament simplu, asemănător injecției cu botox, pentru pacienții cu chelie.

Astfel, „Ai un pacient care stă pe un scaun asemănător unui stomatolog, închide ochii și gata”, a spus Plikus pentru Wired.

Din punct de vedere procedural, molecula ar fi, pur și simplu, injectată în scalp la mai puțin de un milimetru în piele, procedură care ar dura mai puțin de 20 de minute, potrivit Plikus.

Oamenii de știință investighează noi modalități de a aborda o problemă cu care se confruntă majoritatea populației masculine – și o mare parte a populației feminine, de asemenea, cu opțiuni care sunt mult mai puțin invazive și potențial mult mai ieftine.

Sursa: Playtech.ro