Dr. Radu Zamfir: Îi datorăm viaţa pilotului Adrian Iovan

Medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, supravieţuitor al accidentului aviatic de luni, a declarat într-o conferinţă de presă că toţi cei care au fost salvaţi îi datorează viaţa pilotului Adrian Iovan.

Zamfir a spus că în avion, în timpul zborului, a purtat un echipament de motociclist, format din geacă cu protecţie şi cizme cu protecţie. Ultimul lucru pe care medicul l-a văzut înainte de impact au fost copacii şi ceaţa.

„Era ceaţă, avionul a givrat, a pierdut un motor, am văzut copacii aproape. A durat ceva până să fim găsiţi”, a afirmat dr. Zamfir.

El a încercat să-l descarcereze pe pilotul Adrian Iovan, care fusese prins între fiarele avionului. „Nu a avut timp să ne zică nimic. Adrian Iovan m-a rugat să-l scot. Am încercat să o fac”, a spus Zamfir.

Medicul a precizat că toţi cei care se aflau în avion aveau centurile de siguranţă puse şi fiecare pasager fusese aşezat în avion de către pilot, în funcţie de ”ghidaj”.

Întrebat când a putut să sune la serviciul de urgenţă 112, dr. Zamfir a spus că îndată ce s-a asigurat că nimeni nu mai are nevoie imediată de el.

În ceea ce priveşte studenta care a decedat în urma accidentului aviatic, Radu Zamfir a spus că aceasta mai participase la misiuni de prelevare şi că tinerii care au interes în practicarea acestei proceduri au mai fost luaţi de-a lungul timpului în astfel de misiuni.

„Până să ajungă echipele am încercat să o resuscitez. Nu părea conştientă”, a afirmat Zamfir, adăugând că lucrurile s-au desfăşurat într-un fel „greu de descris”.

„Toată lumea şi-a dat silinţa. Un pădurar ne-a găsit şi el i-a alertat şi pe ceilalţi”, a arătat medicul, menţionând că la locul accidentului nu se putea ajunge decât pe jos.

El a precizat că le-a trimis de pe telefonul mobil coordonatele locului în care se aflau celor care i-au solicitat acest lucru din echipa de salvare.

Întrebat dacă i-a fost teamă că nu vor fi găsiţi, dr. Zamfir a răspuns: „Nu o să ne pierdem şansa niciodată”.

„Cred că toţi am avut câte un moment de absenţă după impact. Am folosit tot ce aveam, pături, să-i acoperim. (…) Dumneavoastră aţi spus că au trecut şase ore, mie mi s-a părut că a trecut jumătate de oră. Am văzut copacii de aproape. După prăbuşire am văzut că ţâşneşte combustibilul din aripă. De foarte multe ori am făcut asemenea misiuni. M-am gândit că se putea sfârşi totul. Mi-a fost teamă”, a mai declarat dr. Radu Zamfir.

Prezentă la conferinţa de presă, Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni, a precizat că dr. Radu Zamfir va rămâne internat în unitatea medicală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata