Elena Udrea a votat pentru plecarea lui Boc de la Guvern, împreună cu tot Cabinetul. Cum a reuşit premierul să stingă revoluţia

– Două opţiuni au stat în faţa conducerii PDL şi a parlamentarilor partidului, reuniunea de marţi seara, de la Palatul Parlamentului: demisia întregului Cabinet şi formarea unuia nou sau remanierea Executivului. A învins detaşat a doua opţiune, susţinută de premierul Emil Boc şi de greii Blaga – Videanu – Berceanu, relatează Gândul.

 

A fost o victorie lejeră pentru Boc şi ai săi şi o înfrângere pentru preşedintele Traian Băsescu, care ar fi preferat o restructurare a guvernului. Tocmai de aceea, le-a transmis oamenilor săi ca, la şedinţă, să ceară varianta maximală – demisia întregului Cabinet – ca să obţină cât mai mult.

Emil Boc a jucat însă inteligent, aducând el primul în discuţie posibilitatea demisiei întregului Cabinet şi a depunerii mandatului său de prim-ministru. „Acestea sunt variantele. Vă ascult”, a spus Boc, sigur pe el, conform unor participanţi la discuţii. Doar 6 lideri ai PDL au avut curajul să susţină demisia întregului guvern. Printre ei – Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda şi, mai discret, Roberta Anastase. În cazul votului, doar Sulfina Barbu şi Sever Voinescu şi-au mai susţinut opţiunea, acestora adăugându-se Raluca Turcan, Zamfir Iorguş, Vasile Gherasim şi Elena Udrea.

Voinescu a fost primul care a susţinut ideea: „E nevoie de un guvern nou, cu oamenii noi, cu un program cu idei inteligente. Va fi mult mai uşor să strângem o majoritate în jurul lui şi ar lăsa fără obiect moţiunea de cenzură”. Propunerea deputatului PDL a fost combătută de cei mai mulţi dintre vorbitori, cu două argumente: un alt guvern nu va mai trece, pentru că UDMR se va alia cu PSD şi unii dintre parlamentarii pedelişti vor pleca; dacă PDL pierde puterea, PSD face anticipate şi îl suspendă pe Traian Băsescu.

Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate să încaseze. Decât să venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe aşa„, a spus  vicepreşedintele Ioan Oltean.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata