Emil Boc a solicitat prefecţilor să ia măsuri speciale în perioada geroasă

Prim-ministrul Emil Boc le-a cerut duminică (24 ianuarie 2010) prefecţilor ca, împreună cu primarii, să identifice locuri pentru găzduirea persoanelor fără adăpost, altele decât unităţile de primiri urgenţe, pentru a nu bloca activitatea acestora.

„Ştiu că s-au făcut eforturi importante, prin activitatea comună a Ministerului de Interne şi a Ministerului Sănătăţii, împreună cu poliţiile locale, s-au organizat acţiuni pentru a-i proteja pe cei fără adăpost. Din nefericire, în ultimele 24 de ore am avut patru decese – unul la Bistriţa, unul la Bucureşti, unul la Satu Mare şi unul în Prahova – dar sunt convins că fără intervenţia dumneavoastră, numărul lor ar fi fost mult mai mare.

Vreau să vă implicaţi împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu poliţiile locale şi cu ambulanţa, să identificaţi situaţiile în care oamenii fără adăpost pot fi victima gerului şi a frigului şi să găsiţi soluţii pentru a-i pune la adăpost”, a spus Boc.
El a adăugat că prefecţii trebuie să identifice sediile pentru a putea găzdui persoanele fără adăpost în această perioadă dificilă, apoi să decidă împreună cu primarii şi să le comunice sediile identificate celor de la ambulanţă sau unităţile sociale. Emil Boc a dat aceste indicaţii, la solicitarea subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

„În alte oraşe decât Bucureşti, unde problema nu este rezolvată, unde persoanele fără adăpost rămân la unităţile de primiri urgenţe, rugămintea mea este ca prefecţii, împreună cu direcţiile sanitare, să identifice astfel de locuri unde să-i ducă, pentru a nu bloca activitatea serviciilor de urgenţă”, a spus Arafat. Subsecretarul de stat a mai cerut ca ambulanţele să patruleze continuu, pentru identificarea persoanelor fără adăpost.

„Rugămintea este ca, în continuare, până ce se termină cu codul galben, patrularea ambulanţelor să fie continuă, să verifice dacă găsesc orice persoană în stradă, să se oprească şi să propună transportul lor către un adăpost.
Zonele care sunt frecventate de persoanele fără adăpost să fie vizitate în timpul nopţii de către ambulanţele care se întorc”, a spus Arafat. De asemenea, premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor să intervină în cazul celor care se află blocaţi în trafic din cauza condiţiilor meteo.

„Atenţie la cei care se află în trafic şi – din inconştienţa lor, pentru că se întâmplă – rămân blocaţi în situaţii fără ieşire şi trebuie să stea acolo ore întregi în frig, în ger, în vânt. Acolo trebuie să se desfăşoare intervenţia dumneavoastră, cu mijloacele autorităţii statului şi să îi aduceţi în siguranţă pe acei oameni”, a mai spus prim-ministrul.
Premierul Boc le-a cerut prefecţilor să facă şi o analiză a căminelor pentru bătrâni din judeţe şi să identifice terenuri pentru construcţia unor centre atât pentru vârstnici, cât şi pentru persoanele fără adăpost.

„În două săptămâni, să faceţi o analiză şi să identificaţi locaţii pentru construirea unui cămin de bătrâni în fiecare judeţ. Să ne spuneţi câte cămine există în fiecare judeţ, dacă sunt funcţionale şi la ce capacitate”, le-a cerut premierul Emil Boc prefecţilor. El le-a spus că viitoarele cămine ar putea fi construite prin parteneriate public-privat şi că ştie, din experienţa sa de primar al Clujului, că mulţi oameni de afaceri sunt dispuşi să sponsorizeze construcţia unor asemenea centre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata