Eusebiu Ştefănescu, despre actorie şi poezie

Actorul de teatru și film Eusebiu Ștefănescu s-a născut pe 3 mai 1944 în satul Cricovul Dulce, comuna Iedera, județul Dâmbovița.

Copilăria și-a petrecut-o la Câmpina. De la 8 ani scria versuri, legătura între poezie și actorie fiind foarte puternică și azi. „Cel puțin în destinul meu, legătura între poezie și actorie este foarte puternică”, spunea Eusebiu Ștefănescu într-un interviu.

„Atunci când am început să mă întâlnesc cu publicul care se contaminează cu poezie, am fost foarte fericit. Eu sunt partizanul oralității. Am avut această discuție și cu Nichita Stănescu, care la rândul lui descindea, zic eu, din acea stirpe rară de aezi… Nu întâmplător el dicta poezie, se cutremura de încremenirea cuvântului pe hârtie… Cum spuneam, am avut în viața mea de actor, de câteva ori, mari bucurii. Acestea mi-au răsplătit mie orice efort, orice jertfă aș fi făcut… Sigur că uneori e praf și pulbere viața noastră personală, vorba lui Nichita… Dar toată această jertfă merită să fie trăită, suferită, pentru câteva clipe extraordinare când intri într-o comuniune subtilă cu publicul, când simți că nu ești singur, că altcineva simte la fel ca tine în acea secundă, că oamenii pot fi la fel de emoționați ca și tine atunci când simt acea atingere a poeziei! Se întâmplă o taină trăită împreună. Satisfacția e imensă, te topești în trăire, nici nu se poate exprima. Când se întâmplă parcă te conectezi la Cosmos, la ceva esențial…”, mărturisea Eusebiu Ștefănescu.

Despre marele talent de recitator al lui Eusebiu Ștefănescu, poate cel mai mare recitator de poezie de la noi, jurnalistul și scriitorul George Stanca susținea într-un articol că se poate spune că orice actor poate recita o poezie. „În general da! În particular, tu ești tu (Eusebiu Ștefănescu — n.r.). Îmi mai amintesc de Calboreanu, Irina Răchițeanu-Șirianu, Pittiș, Caramitru, Pintea, Poldi (Leopoldina — n.r.) Bălănuță ș.a. Toți mari actori. Buni recitatori. Dar, la tine este ceva-n plus: mare actor — mare recitator. Nu știu, aproape că mi-e jenă de cuvânt”, spunea George Stanca.

Primul spectacol de poezie al actorului Eusebiu Ștefănescu a fost pus în scenă la Timișoara. Proba de foc a spectacolului a fost întâlnirea cu Aron Cotruș și cu Ștefan Augustin Doinaș, când actorul a trebuit să-i convingă pe cei prezenți la aceea întâlnire cât de necesar este ca un astfel de spectacolul să aibă loc. Se întâmpla în 1968.

Eusebiu Ștefănescu a absolvit Institutul de Artă Cinematografică și Film din București în 1967. Actor al Teatrului din Ploiești timp de 16 ani, apoi, pentru o vreme, al Teatrului Mic din București, Eusebiu Ștefănescu joacă, din 1996, la Teatrul Național „I.L. Caragiale”.

Este profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion.

Pe scena Teatrului Național din București a jucat în numeroase piese, dintre care: „Numele Trandafirului” de Umberto Eco, „Generația de sacrificiu” de I. Valjan, „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, „Și mai potoliți-l pe Eminescu” de Cristian Tiberiu Popescu, „Vedere de pe pod” de Arthur Miller, „Tărâmul celălalt” de Dusan Kovacevic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata